Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення сільської ради №684 «Про програму забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки»

Кількість переглядів: 286
Скликання: VIII скликання
Сесія: 23 сесія
Тип документу: Рішення сільської ради
Дата: 26.01.2023
Номер документу: 684
Назва документу: Про програму забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.04 МБ)


 

Загвіздянська сільська рада

Івано-Франківського району             Івано-Франківської області

23 сесія восьмого демократичного скликання

 

Рішення

від 26.01.2023 року                                №684                                      с. Загвіздя

 

Про програму забезпечення

пожежної безпеки на 2023-2024 роки

 

         З метою зниження ризиків виникнення пожеж та загроз, пов'язаних з пожежами, небезпечних для життя і здоров'я громадян, та створення сприятливих соціальних умов життєдіяльності населення, зменшення впливу негативних факторів пожеж на навколишнє природне середовище, відповідно до пункту 16 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 4 частини першої статті 19 Кодексу цивільного захисту України, враховуючи  рекомендації постійної комісії районної ради з питань безпеки життєдіяльності, екології та раціонального природокористування, Загвіздянська  сільська рада

ВИРІШИЛА:

     1.   Затвердити Програму забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки (додається).

     2. Фінансовому відділу Загвіздянської сільської ради враховувати потребу в коштах на реалізацію заходів  Програми, виходячи з можливостей дохідної частини сільського бюджету.

     3.   Контроль за виконанням рішення залишаю за собою.

 

 

 

Сільський голова                                                    Володимир РУЖАНСЬКИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Загвіздянської сільської ради

Про програму забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки

від 26.01.2023 року №684

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Загвіздянської сільської ради

Про програму забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки

від 26.01.2023 року №684

 

 

 

Програма

забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки

 

 

 

Замовник програми:

Начальник 1 державного пожежно-рятувального загону

Головного управління державної служби України з надзвичайних

ситуацій в Івано-Франківській області         ___________         Ігор ДМИТРІВ

 

 

 

 

ПОГОДЖЕНО

 

Сільський голова  Володимир РУЖАНСЬКИЙ    _________________________                     

 

Начальник Фінансового відділу  Тетяна ХРИСТАН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Паспорт

Програми 
       забезпечення пожежної безпеки на 2023-2024 роки

 

Ініціатор розроблення програми (замовник): 1 державний пожежно-рятувальний    загін Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.

  1. Розробник програми: 1 державний пожежно-рятувальний загін Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області.
  2. Термін реалізації програми: 2 роки.
  3. Етапи фінансування програми: протягом 2023-2024 років.
  4. Обсяги фінансування програми:   згідно бюджету Загвіздянської територіальної громади.

 

Рік

Обсяги фінансування

Всього

(тис. грн.)

в т.ч. за джерелами фінансування

Сільський бюджет

інші джерела

2023-2024

 

 

 

в т.ч.

 

 

 

2023

 

 

 

2024

 

 

 

 

  1. Очікуваними результатами виконання програми  є:
    • зниження ризиків  виникнення  пожеж  та загроз,  пов'язаних з пожежами, небезпечних для життя і здоров'я громадян, та створення сприятливих  соціальних умов життєдіяльності населення,  зменшення впливу  негативних   факторів   пожеж   на   навколишнє   природне середовище;
    • безпечне функціонування установ і організацій, а  також  суб'єктів   господарювання,   об'єктів   життєдіяльності населення,  об'єктів  економіки громади тощо;
    • мінімальний час  прибуття  пожежних  підрозділів   до   місця імовірної   пожежі  за  рахунок  оптимальної  дислокації  пожежних підрозділів у міській та сільській місцевості;
    • наявність необхідної кількості справних джерел протипожежного водопостачання.
  2. Термін проведення звітності: щорічно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обґрунтування доцільності прийняття програми 
       забезпечення пожежної безпеки

на 2023-2024 роки

 

 

І. Загальна частина
 

   Програма попередження надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки у Загвіздянській громаді на період 2023-2024 років (далі – програма) створена на основі комплексного підходу до розв’язання проблем захисту суспільства, національного надбання і довкілля від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, пожеж і їх наслідків. Вона визначає шляхи вдосконалення системи попередження, локалізації та ліквідації надзвичайних ситуацій, забезпечення пожежної безпеки в районі, організаційні засади їх функціонування, зміцнення технічної і ресурсної бази, напрями державного управління у цій сфері.

Незадовільний стан справ з виникненням пожеж та їх наслідками свідчить про  необхідність  вирішення  проблеми  охорони   життя   людей, національного багатства і навколишнього природного середовища,  що потребує посилення протипожежного захисту  об'єктів  та  населених пунктів.

Обмежене фінансування  заходів,  щодо підвищення рівня  протипожежного  захисту  населених  пунктів  та   об'єктів призвело   до   того,   що в 1 державному пожежно-рятувальному загоні Головного управління державної служби України з питань надзвичайних ситуацій понад 80 відсотків  наявної пожежної техніки та обладнання вичерпали свій моторесурс і за строками використання підлягають списанню.

Особливо проблемною залишається ситуація із забезпеченням пожежної безпеки у сільській місцевості, де виникає більше третини загальної кількості пожеж, а їх гасіння ускладнюється значною віддаленістю підрозділів державної пожежної охорони та низьким рівнем технічної оснащеності протипожежних формувань сільськогосподарських об’єктів.

До реформування аграрного сектора економіки існувало близько
12  підрозділів сільських  пожежних  команд,  які  ліквідовували майже половину пожеж, що виникали в сільській місцевості.  На сьогодні   тільки  один підрозділ  місцевої пожежної охорони  виконує завдання за призначенням. Мінімальна кількість підрозділів місцевої пожежної охорони,  які ще необхідно створити в районі, становить 3 підрозділи, для яких потрібно закупити відповідну кількість одиниць пожежної техніки.

            Велику небезпеку в районі створюють потенційно небезпечні об’єкти різних форм власності, які у своєму виробництві застосовують значну кількість легкозаймистих та горючих рідин, сильнодіючих отруйних речовин, а на даний час особовий склад підрозділу не забезпечений належним чином ні обладнанням, ні спеціальним захисним одягом для ліквідації даних пожеж.

Проблемою також є забезпечення населених пунктів системами протипожежного водопостачання.

Варто зауважити,  що від  наявності  необхідної  кількості  справних джерел протипожежного водопостачання залежить оперативне реагування на пожежі та інші надзвичайні ситуації, що дає змогу уникнути людських жертв та значних матеріальних збитків, зменшити час  та  фінансові витрати на їх ліквідацію.

З кожним роком проблемні питання, пов'язані із забезпеченням пожежної безпеки об'єктів господарювання і населених пунктів, загострюються.

Наявність вищезгаданих проблем значною мірою зумовлена відсутністю належного нормативно-правового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення, вирішенням питань соціального, інформаційного та  науково-технічного  характеру.  Гострота  таких проблем   вимагає  вжиття  організаційних  та  інженерно-технічних заходів з боку  органів виконавчої  влади  та  місцевого самоврядування.  Особлива увага  при  цьому  повинна  приділятися  питанням  нормативного і правового характеру, удосконаленню системи профілактики, створенню та зміцненню матеріально-технічної бази пожежної охорони.

У зв'язку з тим,  що проблема пожежної  безпеки  є  складовою частиною національної безпеки, вона потребує здійснення першочергових заходів, на виконання яких розроблена ця програма, з урахуванням пропозицій  зацікавлених   місцевих органів виконавчої влади.

 

 

ІІ. Мета програми

 

Програму розроблено з метою створення механізму забезпечення заходів пожежної  безпеки  в районі та  умов  для  реалізації державної політики у сфері пожежної безпеки.

Метою програми є:

  • забезпечення захисту життя та здоров'я населення, навколишнього   природного   середовища   і  об'єктів  від  впливу небезпечних факторів пожежі;
  • посилення пожежної безпеки в  населених  пунктах громади,  поліпшення матеріально-технічного  стану  підрозділів  пожежної  охорони  для виконання покладених на них завдань за призначенням;
  • створення, оснащення  та  оптимальна  дислокація  підрозділів місцевої   пожежної   охорони   населених   пунктів   у  сільській місцевості, розроблення нормативно-правового, інженерно-технічного і методичного забезпечення цих  підрозділів  щодо  їх діяльності з питань запобігання та ліквідації  наслідків  пожеж  у сільській місцевості;
  • приведення систем  протипожежного  водопостачання на об'єктах та в населених пунктах у відповідність до вимог нормативно-правових актів, норм і правил.

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Шляхи і способи вирішення проблеми

 

 Забезпечення пожежної безпеки полягає у комплексному,  поетапному  вирішенні  проблемних  питань  у  сфері пожежної   безпеки,   гарантованому захисті суспільства та навколишнього природного  середовища  від  пожеж  і їх наслідків, впровадженні  організаційних   засад    функціонування    системи забезпечення пожежної безпеки органів влади всіх рівнів, зміцненні правової,  науково-технічної і  ресурсної  бази,  що  дасть  змогу суттєво   зменшити  кількість  пожеж  та  надзвичайних ситуацій.

У рамках програми передбачається здійснити ряд  заходів,  які обґрунтовують  вибір  оптимальних шляхів розв'язання проблеми, враховують переваги та недоліки альтернативних варіантів, що дасть можливість:

  • розробити економічні,   управлінські   і  правові  механізми, спрямовані  на  здійснення  заходів,  передбачених  програмою, для запобігання та ліквідації наслідків пожеж;
  • з урахуванням   місцевих   умов  кількісно  оцінити  ризик  і наслідки  пожеж,  визначити   оптимальну   кількість   підрозділів місцевої  пожежної охорони для забезпечення протипожежного захисту населених пунктів у  сільській  місцевості,  межі  територій,  які повинні   ними   обслуговуватися,   утворити  такі  підрозділи  та забезпечити їх матеріально-фінансове становище;

            -   здійснити комплекс  заходів,  встановити  порядок   і   способи розв'язання проблем, пов'язаних з приведенням систем протипожежного водопостачання в населених пунктах та на об'єктах, а також  систем  протипожежного   захисту   будинків   підвищеної поверховості у відповідність до  вимог  нормативно-правових  актів,  норм  та   правил.

Для вирішення   проблеми   забезпечення   пожежної  безпеки об'єктів  та  населених  пунктів  району необхідно врегулювати питання щодо:

  • утворення та  розвитку  єдиної  системи забезпечення пожежної безпеки як однієї із складових національної безпеки;
  • об'єднання можливостей місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (у тому числі громадських);
  • забезпечення державного нагляду за  станом  пожежної  безпеки об'єктів  та  населених пунктів для своєчасної протидії пожежам і зменшення їх негативних наслідків;
  • удосконалення та  підвищення  ефективності  роботи  суб'єктів системи забезпечення пожежної безпеки;
  • ефективного розв'язання завдань із забезпечення протипожежного захисту громади та оперативного реагування на  пожежі;
  • сприяння більш гнучкому  та  оперативному  впливу  на   організацію роботи щодо  фінансування  та вишукування нових джерел надходження коштів для розвитку матеріально-технічної бази підрозділу пожежної охорони. 

 

IV. Етапи реалізації програми

Реалізацію Програми планується здійснити протягом  2023-2024 років.

 

V. Джерела фінансування програми

Фінансування програми здійснюється виходячи із можливостей дохідної частини сільського бюджету територіальної громади та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

   

VI . Основні результати від реалізації програми

Результатами виконання   комплексу    завдань,    передбачених програмою та  спрямованих на забезпечення протипожежного захисту об'єктів і населених  пунктів,є:

  • зниження ризиків  виникнення  пожеж  та загроз,  пов'язаних з пожежами, небезпечних для життя і здоров'я громадян, створення сприятливих  соціальних умов життєдіяльності населення,  зменшення впливу  негативних   факторів   пожеж   на   навколишнє   природне середовище;
  • забезпечення безпечного функціонування установ і організацій, а  також  суб'єктів   господарювання,   об'єктів   життєдіяльності населення,  об'єктів  економіки тощо;
  • зменшення на об'єктах і в населених пунктах кількості пожеж, випадків загибелі  та  травмування  людей,  економічних  втрат  і матеріальних збитків;
  • своєчасне виявлення осередків загорянь,  оповіщення  про  них людей та підрозділів пожежної охорони, видалення продуктів горіння за допомогою систем протипожежної автоматики;
  • мінімальний час  прибуття  пожежних  підрозділів   до   місця ймовірної   пожежі  за  рахунок  оптимальної  дислокації  пожежних підрозділів у містах та сільській місцевості;
  • наявність необхідної кількості справних джерел протипожежного водопостачання;
  • забезпечення своєчасного  оперативного  реагування  на пожежі для їх успішної локалізації та ліквідації шляхом  подачі  води  до осередків  пожеж від пожежних гідрантів,  внутрішніх протипожежних водогонів,  природних і штучних водоймищ,  інших інженерних споруд водопостачання.

 

 

 

 

                                                                               

 

                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Додаток

                                                                        до Програми забезпечення

                                                                        пожежної безпеки  на 2023-2024 року

 

 

Перелік організаційних заходів виконання Програми

 

№ з/п

ЗАХОДИ

Джерела фінансування

Термін виконання

1

Закупівля ПММ, закупівля запасних частин, форменого одягу, взуття, спеціального одягу та спорядження, засобів освітлення та зв’язку, засобів пожежогасіння та засобів захисту органів дихання та зору,пожежно-технічне обладнання, пожежні рукава та рятувальні засоби.

В межах кошторисних призначень

2023-2024 роки

2

Аварійно-рятувальне обладнання (бензоріз, генератор, мотопомпа, гідравлічні інструменти); радіостанція, комп'ютерна техніка, тощо.

В межах кошторисних призначень

2023-2024 роки

3.

Покращення матеріально технічної бази, проведення капітальних та поточних ремонтів приміщень та фасаду будівлі, заміна дерев’яних вікон на металопластикові, проведення ремонту системи опалення.

В межах кошторисних призначень

2023-2024 роки

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора