Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я»

Інформаційні матеріали

17 Січня, 2024 р., 14:08
■Як відомо, у воді містяться різні мінеральні речовини. Одним із металів, присутніх у воді, є залізо. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму. При цьому вода спочатку буде прозорою на вигляд. Характерного жовто-бурого кольору вода може набути згодом через її контакт із киснем повітря, внаслідок якого залізо окиснюється та надає її забарвлення. ■З одного боку, залізо – життєво необхідний для розвитку і функціонування людського організму елемент. Чого вартий лише гемоглобін – складний білок, що містить залізо, основний структурний елемент еритроцитів. Значною мірою завдяки залізу ми дихаємо, а значить живемо. ■З іншого боку, надмірний вміст заліза може зашкодити. Перевищення норми вмісту заліза у воді може стати причиною виникнення цілого ряду захворювань. Про надмірний вміст даного елементу у воді можуть свідчити такі ознаки: ■вода має характерний іржавий колір; ■неприємний металевий присмак у роті; ■кип’ятіння води залишає жовтуватий наліт на посуді; ■іржавий наліт на сантехніці; ■плями на одязі після прання; ■колір напоїв, фруктів чи інших продуктів приготовлених у воді стає темніший, ніж був спочатку. Норма вмісту заліза у воді (згідно ДСанПіН 2.2.4-171.10) – не більше 0,2 мг/дм3. Наскільки небезпечне перевищення норми, і що буде, якщо спостерігатиметься його нестача? Нестача заліза у воді стає причиною: ■поганого апетиту; ■занепаду сил, запаморочень або непритомності ; ■сухості шкіри; ■проблем з волоссям; ■ламкості нігтів; ■проблем з пам’яттю, дратівливості і сонливості; ■зниження імунітету; ■простудних і кишкових захворювань. Як правило організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім залізо в разі потреби організму надходить до відповідного органа. Однак підвищений вміст заліза у воді спричиняє додаткове навантаження на органи, в яких накопичується залізо. Перевищення норми вмісту заліза у воді також може стати причиною виникнення порушення функцій та розвитку цілого ряду захворювань: ■порушень метаболізму; ■проблем з шлунково-кишковим трактом (печія, нудота, блювота, запор, діарея і метеоризм); ■проблем з селезінкою, печінкою, підшлунковою залозою, серцем, нирками; ■погіршення стану шкіри і різних шкірних проблем, таких як екзема або прищі; ■слабкості і запаморочення;
15 Січня, 2024 р., 14:14
■Питна вода – основа життєдіяльності людини. Вона забезпечує нормальне функціонування всіх органів і систем, істотно впливає на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини. Багато бактерій і вірусів у воді призводять до інфекційних захворювань та епідемій, а токсичні речовини – до масових отруєнь.  ■Війна проти України призвела до значного забруднення водних ресурсів. Це особливо помітно в районах, де активно ведуться бойові дії. Таке забруднення може мати довгострокові наслідки для здоров’я людей. Тому потрібно своєчасно контролювати якість питної води та реагувати на невідповідність показників гігієнічним вимогам, бо це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям населення. ■Питна вода повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а вміст шкідливих речовин у воді не повинен перевищувати гранично допустимі норми. Згідно зазначеного нормативного документу питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. ■ Параметри якості питної води поділяються на три загальні категорії: ■фізичні, ■хімічні, ■мікробіологічні. Фізичні властивості питної води визначаються такими органолептичними показниками: присмак, забарвленість, запах і каламутність. Безумовно, якісна вода насамперед повинна бути «смачною», тобто не містити будь-якого запаху чи присмаку, бути абсолютно прозорою, безбарвною та не містити осаду. Саме за оцінкою смакових якостей води ми складаємо перше враження про її безпечність та чистоту. Хімічні властивості включають у себе концентрації шкідливих речовин у цілому і важких металів зокрема, сліди органічних сполук, загальну мінералізацію води. Питна вода повинна бути оптимально збалансованою за своїм хімічним складом – надлишок або нестача тих чи інших елементів може мати наслідки для здоров’я. Крім збалансованості хімічного складу, питна вода не може містити жодних патогенних мікроорганізмів, а також продуктів людської діяльності. Мікробіологічні показники епідемічної безпеки стосуються коліформних бактерій, кишкової палички, а також конкретних видів патогенних бактерій (таких, як холерний вібріон), вірусів (гепатиту А) і найпростіших паразитів. Перевищення таких показників може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.
10 Січня, 2024 р., 15:27
● Питна вода – основа життя. Вона є однією з головних складових здоров’я, тому не повинна містити патогенних бактерій, вірусів, а концентрація хімічних сполук у воді - не перевищувати гранично допустимі норми. Невідповідність питної води санітарно-епідеміологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності на інфекційні захворювання, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води. Вживання води, яка забруднена нітратами, є небезпечним для здоров’я. Це призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. ■■Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, яке викликає значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Водно-нітратну метгемоглобінемію спричиняють нітрати, які містяться у природних водах. ●Чим небезпечні нітрати у воді ? Небезпека надлишку нітратів обумовлена їх токсичним впливом на організм людини. При одноразовому потраплянні в організм великої дози нітратів, вони можуть викликати серйозне отруєння. Але навіть, якщо наслідки отруєння нітратами у воді ви помітили не відразу, накопичуючись в організмі, вони можуть призвести до розвитку серйозних захворювань, а іноді і смерті. Нітрати небезпечні тим, що вони: - сприяють розвитку в кишечнику шкідливої мікрофлори, що призводить до отруєння організму; -знижують в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитовидної залози; - проникаючи в організм, зменшують кількість вітамінів, що призводить до авітамінозу і погіршення обміну речовин; - нітрати розширюють судини та істотно знижують тиск. Найстрашніше, що тривалий вплив нітратів на епітелій шлунка може призвести до розвитку злоякісних пухлин. ●Особливу небезпеку становлять нітрати для новонароджених і дітей. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Саме тому, чим менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. Групою підвищеного ризику є діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. ►Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, мочок вух, кінчиків пальців рук і ніг. Тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути нудота, блювота і діарея, болі у животі, збільшення слиноутворення, пожовтіння очей. Коли кількість метгемоглобіну досягає 10%, з’являються
05 Січня, 2024 р., 10:20
На перший погляд викликає подив рекомендація мити овочі та фрукти перед тим, як покласти їх на зберігання в холодильник. Однак саме зараз, з метою профілактики  авітамінозу батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти та яблук. А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках наших магазинів? - З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші.  Вони власне і забруднюють  овочі збудниками тієї чи іншої хвороби. Крім того, фактором передачі цілого ряду захворювань  також можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, молоко, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складах у відкритому вигляді. Де що? Правильно! Де власник ігнорує правилами проведення дератизації ( боротьби з гризунами). Наразі мова про таке захворювання як ієрсиніоз. Ця підступна хвороба з'являється у дітей і дорослих внаслідок вживання в їжу немитих продуктів і неочищеної води. Ієрсинії можуть «проживати» в харчових продуктах (молоко, хліб),  на свіжих овочах  (капуста, морква, яблука) в умовах овочесховища та  холодильника. Збудник  хвороби належить до одного «родового  клану» з чумою і названий на честь французького вченого Олександра Іерсена. Він відкрив першим не тільки ієрсинії, але і чумну бактерію. На щастя, силу своєї страшної родички ієрсинії не успадкували, проте набралися від неї підступності: є труднощі в розпізнаванні цієї інфекції та можливі важкі ускладнення після перенесеного захворювання. Можливий розвиток таких захворювань як гепатит, пієлонефрит, міокардит.  Ієрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60 0 C вбиває їх вже через півхвилини. Проте бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8 0 C є сприятливою для розмноження бактерії іерсинії, у воді при температурі 18-20 градусів виживає більше 40 днів, у фекаліях при кімнатній температурі  - 7 днів.   За останніми дослідженнями ієрсинію класифікують як інфекцію, для якої основний резервуар - це грунт, вторинний резервуар – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці і особливо свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий.  Ієрсиніоз - гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації  за рахунок виділення великої кількості токсину  і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком ревматичних захворювань. Інкубаційний період ієрсиніозу триває в основному 6-10 днів (максимально 18 днів) після інфікування. Хід по травному тракту мікроби починають з проникнення в епітелій спершу мигдалин, далі в тонкий кишечник, де розмножуються і максимально концентруються, викликаючи ерозії, виразки, а часом  і гострий апендицит. Сприятливість людей до кишкового ієрсиніозу залежить від віку, стану організму. Доведено, що більш інтенсивно залучаються в епідемічний процес діти віком до 14 років.
29 Грудня, 2023 р., 15:50
За повідомленням Центру громадського здоров’я, впродовж 11 місяців 2023 року в Україні зареєстровано 55 випадків захворювання на кір. Серед хворих у 13 регіонах країни — 31 дитина. Летальних випадків не зафіксовано. Найбільше захворіло жителів Тернопільської (12), Львівської (7) та в м.Київ (10). В Івано-Франківській області зареєстровано 1 випадок захворювання. Встановлено вакцинальний статус захворілих: 7 осіб (12,7%) не були вакциновані проти кору, 11 (20,06%) - не мали даних про вакцинацію, 16 (30,9%) - мали 1 щеплення проти кору. За даними офіційних сайтів Міністерства охорони здоров’я Румунії та Національного інституту громадського здоров’я Румунії з 5 грудня 2023 року оголошено національну епідемію кору в цій країні. Враховуючи масштаби нинішнього спалаху в Румунії існує високий ризик експорту випадків кору до інших країн, особливо там де охоплення вакцинацією є недостатнім. Нагадуємо: кір – дуже заразне та небезпечне захворювання, яке легко передається і поширюється , може спричинити ускладнення або навіть смерть. Специфічного лікування кору немає. Щоб уникнути інфікування, рекомендуємо вакцинувати дитину.  Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати дві дози вакцини - у 12 місяців та у 6 років. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від хвороби. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцина КПК містить живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи. Чи безпечні вакцини проти кору: щеплення від кору проводять уже понад 50 років, і за пів століття вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики захворювання.  Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2016 роки вакцина зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі. Чи можна вакцинувати проти кору дітей, які мають хронічні захворювання: діти, що мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію чи інші хронічні захворювання, насамперед потребують щеплення. Ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби у них значно вищий. У межах кампанії "наздоганяючої" вакцинації проти кору, епідемічного паротиту і краснухи станом на 28 жовтня 2023 року серед дітей в Україні зроблено 153 493 щеплень. Зокрема, першу дозу отримали 68 488 дітей віком від 2 до 17 років, другу дозу отримали 85 005 дітей від 7 до 17 років. В Івано-Франківській області проведено за час кампанії 16895 щеплень проти кору.
15 Грудня, 2023 р., 15:29
Чому взимку люди хворіють частіше
17 Листопада, 2023 р., 15:05
Імунітет — це здатність організму чинити опір інфекції, тобто захищати від тієї чи іншої хвороби, знешкоджуючи її збудника (вірус, бактерію або грибок). Імунітет може бути вроджений (він дозволяє нам боротися з хворобами загалом) і набутий, тобто формується вже після народження — внаслідок зустрічі з конкретною інфекцією (і захищає лише від неї). Вперше зустрівшись зі збудником будь-якої хвороби, наш організм формує стратегію боротьби з нею — і під час наступної зустрічі відразу чинить ефективний опір. Фактично це означає, що наше тіло може запам’ятати і за якийсь час впізнати перенесені хвороби. Нерідко імунна пам’ять зберігає спогади про події, які давно стерлися з пам’яті звичайної. Скажімо, часто ми не пам’ятаємо, як у ранньому дитинстві хворіли на вітрянку чи робили щеплення БЦЖ, а ось наш імунітет про це пам’ятає - і не дає захворіти вдруге, знешкоджуючи частки вірусу вітряної віспи (або палички Коха), що потрапили у ваш організм.
17 Листопада, 2023 р., 10:33
Тютюнопаління — це найбільш поширена звичка, що завдає великої  шкоди здоров’ю людини. Як свідчить статистика, у світі налічується понад 1 млрд курців, серед них майже 200 млн жінок. Від вживання тютюну щороку помирає понад 6 мільйонів людей. Це не тільки курці або колишні курці, а й люди, які є пасивними курцями. Таких налічується більше 900 тисяч, з них 130 тис. українців. Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей. Україна – одна з перших за кількістю викурених цигарок на людину. В Україні палять 40% громадян старших за 15 років і близько 17% школярів.
13 Листопада, 2023 р., 15:00
Цукровий діабет - серйозне захворювання, від якого щороку помирає понад мільйон людей, і захворіти на нього може кожен. Діабет виникає, коли наш організм не може впоратися з рівнем цукру (глюкози) у крові. Кров стає густою, і згодом це може призвести до інфаркту, інсульту, сліпоти, ниркової недостатності та гангрени нижніх кінцівок. Поширеність цукрового діабету в світі, як і в Україні, невпинно зростає. За даними ВООЗ, на сьогодні у світі близько 422 мільйонів хворих на діабет. Це майже вчетверо більше, ніж 40 років тому. Однак, попри серйозну загрозу, яку діабет становить для здоров'я, половина діабетиків навіть не підозрюють про свою хворобу. При цьому часто, щоб уникнути цукрового діабету, достатньо просто змінити свої звички та відкоригувати стиль життя. Причини діабету Коли ми їмо, наш організм переробляє вуглеводи, що містяться в їжі, на цукор (глюкозу). За його засвоєння відповідає інсулін - гормон підшлункової залози, який дає клітинам сигнал поглинати розчинену в крові глюкозу та використовувати її як джерело енергії. Діабет виникає тоді, коли виробництво інсуліну припиняється або гормон не може нормально виконувати свою функцію, внаслідок чого цукор починає накопичуватися в крові. Типи діабету Цукровий діабет буває кількох типів: При діабеті 1 типу підшлункова залоза припиняє виробляти інсулін і цукор починає накопичуватися в крові. Найчастіше це трапляється досить рано - у дитячому чи підлітковому віці. Вчені досі не знають, з якої саме причини це відбувається, однак, вважають, що тут свою роль може відігравати генетична схильність або вірусна інфекція, що пошкоджує клітини підшлункової, відповідальні за виробництво інсуліну. Приблизно 10% діабетиків страждають саме на діабет 1 типу. При діабеті 2 типу виробництво інсуліну не припиняється повністю, однак його недостатньо, або щось заважає йому ефективно працювати. Це зазвичай відбувається в середньому віці або ближче до старості, однак діабет другого типу зустрічається і в молодих, якщо вони страждають на ожиріння чи ведуть малорухливий спосіб життя. Розрізняють і так званий предіабет - підвищений рівень глюкози у крові, що також може призвести до розвитку повноцінного захворювання. Симптоми діабету  постійна спрага та відчуття голоду  часте сечовипускання, особливо в нічний час  підвищена втомлюваність  втрата ваги без причини  погіршення зору,затуманений зір  порізи і подряпини, які довго загоюються  оніміння кінцівок,поколювання в руках та ногах
09 Листопада, 2023 р., 15:50
Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day), який щороку відзначається 12 листопада, з’явився в календарі завдяки Глобальній коаліції проти дитячої пневмонії, в яку об’єдналися більше ніж 100 організацій.  У 2009 році Всесвітня організація охорони здоров’я спільно з ЮНІСЕФ оголосили «Глобальний план дій по профілактиці пневмонії і боротьбі з нею». Мета цього плану - активізація боротьби з пневмонією за допомогою комбінованих заходів щодо захисту дітей, профілактики та лікування хвороби. Пневмонія - це хвороба з характерними симптомами (кашель, часто з відкашлюванням гнійного мокротиння,  гарячка, озноб, пітливість, біль у грудній клітці  та ін.), яка давно відома медицині. Відповідну до сучасних спостережень клінічну картину пневмонії наводили у своїх працях лікарі стародавніх часів, наприклад, Гіппократ. Однак довго причина хвороби залишалася нерозгадана. Завдяки розвитку бактеріології в ХІХ столітті було виявлено багато патогенних мікроорганізмів. Винахідником у цій галузі був Луї Пастер, яким у 1880 році  культивована з мокротиння бактерія, що викликала пневмонію. Проте, в ХІХ столітті запалення легень часто закінчувалось летально, оскільки ефективних ліків від нього не було. Проривом у лікуванні захворювань, спричинених бактеріями, включаючи пневмонії, стало відкриття у 1938 році пеніциліну групою з трьох вчених, серед яких був Александер Флемінг. Назва лікарського засобу походить від назви плісняви роду Penicillium. Під час Другої світової війни цей антибіотик врятував життя багатьом солдатам, а його відкривачі в 1945 році були удостоєні Нобелівської премії. За даними ВООЗ, пневмонія щороку забирає життя близько 1,4 мільйонів дітей віком до 5 років – це більше, ніж СНІД, малярія та кір разом узяті. В Україні щорічно реєструється близько 90 тисяч випадків пневмонії серед дітей віком від 0 до 17 років. Пневмонія – це інфекційно-запальне захворювання легень, яке може бути спричинене різними патогенами, включаючи віруси, бактерії та грибки. Один з найпоширеніших бактеріальних агентів, що спричиняють пневмонію, є стрептокок (Streptococcuspneumoniae). У розвитку запалення легень значну роль відіграють вірусні інфекції. Пневмонія розвивається на тлі відсутності належного лікування при зараженні парагрипом, грипом А, В, С, аденовірусами, коронавірусами та ін. Пневмонія, що виникає внаслідок зараження вірусом COVID-19, може бути особливо небезпечною і супроводжуватися серйозними порушеннями функції легень. За даними науковців, COVID-19 вражає судинну систему та може спричинити мікротромбування в різних органах, включаючи легені, нирки, селезінку, печінку та кишківник. Якщо у вас або вашої дитини виникли симптоми пневмонії:  підвищення температури тіла (38–39 °C, рідше - 37,2–37,4 °C), лихоманка;

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора