Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я»

Інформаційні матеріали

30 Січня, 2025 р., 09:44
■■ Як виникає рак і як зменшити ризик онкологічних захворювань? ■ Функціонування організму людини - це складна, унікальна і нерідко непередбачувана система. Наше тіло складається з трильйонів клітин. Кожна клітина має ядро, всередині якого є гени, розміщені на хромосомах. Якщо виникає пошкодження ділянки важливого гену, то це спричиняє його мутацію. Такі атипові мутовані клітини формують ракову пухлину.  ■ Ці мутації можуть: передаватися у спадок, утворюватися внаслідок пошкодження генів, коли людина старіє,  під впливом канцерогенів (ультрафіолетового випромінювання, сигаретного диму, алкоголю). ■ Коли ракові клітини діляться, пухлина росте. Ці клітини відправляють сигнали пухлині та спонукають будувати нові кровоносні судини. Цей процес називається ангіогенез. Він є однією з причин росту та збільшення пухлини.  ■■ Важливо пам’ятати: не кожна зміна в тканинах організму є раком. Однак деякі зміни тканин можуть перерости в рак, якщо їх не лікувати. ■■ Міжнародне агентство з дослідження раку ВООЗ оприлюднило оцінки щодо глобального тягаря раку. Фахівці передбачають, що у 2050 році може різко зрости рівень захворюваності на рак порівняно з 2022 роком.  ■ Так, у 2022 році було зареєстровано близько 20 млн нових випадків раку та 9,7 млн - летальних. У 2050 р. очікується понад 35 млн нових випадків раку". Смертність від онкології може зрости удвічі.  ■ Найпоширенішими випадками онкології у 2022-му стали онкозахворювання легень, молочних залоз та колоректальний рак. ■ Рак легенів був найпоширенішим видом у 2022 році в усьому світі - 2,5 млн нових випадків, це 12,4% від загальної кількості нових випадків раку. ■ На другому місці рак молочних залоз у жінок (2,3 млн випадків, 11,6%), колоректальний (1,9 млн випадків, 9,6%), простати (1,5 млн випадків, 7,3%) і шлунка (970 тис. випадків, 4,9%). ■ Онкозахворювання легень було основною причиною смерті від раку (1,8 млн смертей,18,7%), колоректальний рак (900 тис. смертей, 9,3%), печінки (760 тис. смертей, 7,8%), молочних залоз (670 тис. смертей, 6,9%) і шлунку (660 тис. смертей, 6,8%). ■ У жінок найбільш часто основною причиною смерті був  рак молочних залоз, тоді як у чоловіків - онкозахворювання легенів.  ■ Ключовими факторами зростання захворюваності на рак є, зокрема, вживання алкоголю та тютюну, а також ожиріння.
29 Січня, 2025 р., 10:14
Бактеріологічні дослідження – це вирощування бактерій на поживних середовищах. Бактеріологічне дослідження характеризується високою точністю діагностики – до 95 – 100%. При дослідженні встановлюється не тільки факт наявності збудника, але і його концентрація. Цей підхід застосовується до різних зразків, включаючи кров, сечу, кал, спинномозкову рідину, мокротиння, жовч, а також зразки з горла, носа, очей, дихальної системи, статевих органів і ран. По суті, це дозволяє культивувати мікроорганізми практично з будь-якої частини тіла. Зібраний біоматеріал інкубують у контрольованому середовищі, сприятливому для розвитку бактерій, з подальшим аналізом результатів та оцінкою чутливості мікроорганізмів до антибіотиків.  Правильно інтерпретувати результат бактеріологічного дослідження може тільки лікар. В практиці набагато більше значення має кількість тих або інших мікроорганізмів, а не сам факт їх виявлення. Саме кількість грає роль, як для прогнозу захворювання, так і для призначення відповідного лікування. Іноді, для підтвердження діагнозу, лікар може призначити підтверджуюче чи уточнююче дослідження, наприклад, полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР) для певного ДНК збудника та інше. Для того щоб правильно здати матеріал на дослідження, необхідно проконсультуватися з лікарем чи безпосередньо в лабораторії. Як підготуватися до різних бактеріологічних досліджень? Зразки забирають перед початком або через 14 днів після будь-якого антибактеріального, імунобіологічного та протигрибкового лікування. Підготовка до основних видів бакпосівів включає:  Бакпосів з ока. За 6-8 годин до прийому будь-яких ліків і процедур (як загальних, так і місцевих) слід відмовитися від промивання очей в день збору.  Бакпосів з горла. Матеріал забирається натщесерце або через 3-4 години після прийому їжі та пиття. Уникайте чищення зубів, полоскання рота/горла та куріння за 3-4 години до збору зразка.  Бакпосів з вуха. За 6-8 годин до забору зразка припинити всі медикаменти та процедури (загальні та місцеві).  Бакпосів з носа. Не використовуйте назальні краплі та не промивайте ніс за 4-5 годин до взяття зразка.
28 Січня, 2025 р., 16:17
■ Всесвітній день допомоги хворим на проказу відзначається щороку в останню неділю січня. ■ Прока́за (ле́пра, хвороба Гансена) -   антропонозна  інфекційна хвороба , яку спричинюють мікобактерії лепри. ■ Збудник передається від хворої людини найчастіше з виділеннями з носа під час кашлю чи чхання, а також контактним способом. ■ Має хронічний перебіг з переважним ураженням шкіри, периферійної нервової системи, іноді верхніх дихальних шляхів вище гортані, яєчок, а також кисті та стопи. ■ Це – забута тропічна хвороба, яка й досі зустрічається у понад 120 країнах. ■ Щорічно лепра діагностується у 200 000 осіб, і мільйони людей страждають від згубних наслідків несвоєчасного лікування, особливо в Азії, Африці та Південній Америці. ■ Інкубаційний період лепри триває близько 5 років. У деяких випадках симптоми можуть розвинутися протягом одного року, а в інших — до 20 років. ■ На ранній стадії інфікування лепрою спостерігаються шкірні зміни. ■ Травми та вторинні інфекції призводять до деформації кисті, втрати пальців і дистальних відділів кінцівок, може розвинутися сліпота. ■ ■ Всесвітній день допомоги хворим на проказу — це можливість підвищити поінформованість про ознаки та симптоми хвороби, а також боротися зі стигматизацією, якою надто часто оповите захворювання. ■ Проказа або лепра – це інфекційне захворювання, про яке існує багато міфів. Давайте розберемося, що відомо про неї сьогодні: ✔■ Причина захворювання – бактерія Mycobacterium leprae. Вона впливає на шкіру, нервову систему, слизові оболонки та очі. ✔ Чи передається легко? Ні. ■ Проказа передається лише через тривалий та тісний контакт із зараженою людиною, зазвичай через дихальні шляхи. ✔ Чи виліковна? Так! ■ Сучасні методи лікування дозволяють повністю вилікувати хворобу. При своєчасній діагностиці та терапії ускладнень можна уникнути. ✔ Чи небезпечна для суспільства? ■ Завдяки ефективному лікуванню проказа сьогодні не становить загрози для суспільства. Важливо не стигматизувати людей із цим діагнозом, а підтримувати їх. ■ В Україні зустрічаються поодинокі випадки цього захворювання. ■ Особи з лепрою отримують лікування в спеціалізованому медичному закладі – лепрозорії в Одеській області. ■ Варто розуміти, що проказа – це не вирок. Завдяки прогресу в медицині ми можемо впоратися навіть із такими складними хворобами.
17 Червня, 2024 р., 14:32
■ На всій території України дуже часто трапляються довготривалі відключення світла. Але відсутність електрики — це точно не привід голодувати. Незважаючи на довготривалі відключення світла, організму людини варто отримувати їжу, яка буде забезпечувати його енергією. ■ Але до таких умов краще підготувати завчасно. Для цього слід запастися необхідними продуктами. Обирати потрібно ті продукти, які можна приготувати заздалегідь або ті, які довше залишаються придатними до споживання без холодильника, а також ті, які смачні навіть в холодному вигляді. ■ То чим харчуватись, якщо у Вас довготривале відключення світла??? Пам’ятайте!  Кожен Ваш основний прийом їжі повинен бути повноцінним, а в тих продуктах, що не потребують термічної обробки повинні міститись корисні речовини , а саме: місце і білки, і вуглеводи, і жири,і клітковина. Також у Вас можуть виникнути проблеми з отриманням усіх необхідних для організму вітамінів та мікроелементів. Вони, у свою чергу, важливі для нормальної роботи організму. ■■ Продукти, які корисно мати під час довготривалого відключення світла: ►Білки: консерви (рибні або м’ясні у власному соці чи томаті, консервовану квасолю, сочевицю); паштети рибний, печінковий чи м’ясний; кисломолочні продукти (сир — моцарела, фета, бринза, твердий, витриманий; йогурти); сухе молоко; сушене м’ясо чи сушена риба; хумус; тофу/соєве м’ясо. ►Вуглеводи: хліб (бажано його обирати із цільного зерна, з висівками або насінням), хлібці, лаваш; крупи: як сухі, так і консервовані (гречка, кус-кус, рисова локшина, вівсянка швидкого приготування); сухі сніданки; сублімовані каші та супи з нуту, сочевиці, грибів. ►Жири: сало, олія, печінка тріски, оливки, маслини, горіхи, насіння(льон, кунжут, гарбузове, соняшникове),кокос шматочками/стружка, арахісова або інші горіхові пасти. ►Клітковина: овочі та фрукти. Вони зберігаються довго, навіть без холодильника і не потребують термічної обробки. З овочів і зелені: такі свіжі варіанти – зелень, листя, капуста, морква, огірки, помідори, перець, буряк, цибуля, часник, а з фруктів – яблука, груші, виноград, цитрусові, банани. Не забувайте і про ферментовані (квашена капуста, огірки, помідори), в’ялені та сушені. Також підійде кабачкова ікра в банці, консервовані горошок та кукурудза, пастеризований вакуумований буряк. ►Інше: гірчиця, сухофрукти, мед, варення, згущене молоко, шоколад, батончики протеїнові або з горіхами та сухофруктами, пастилу. ■ Тримайте запас води та їжі, що не псується. Утилізуйте харчові продукти, якщо порушено температурний режим зберігання. ■ Як правильно робити запас їжі???
23 Квітня, 2024 р., 11:14
Всесвітній тиждень імунізації в Україні відзначається з 2005 року. Щорічно в останній тиждень квітня плануються заходи, присвячені Всесвітньому тижню імунізації, який започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Вони спрямовані на просування вакцинації як ключового інструменту профілактики захворювань і збереження життів, підвищення обізнаності населення щодо необхідності щеплень. Тема Всесвітнього тижня імунізації у 2024 році – «50-річчя Розширеної програми імунізації». ЇЇ мета – забезпечити доступ до життєво необхідних вакцин кожній дитині в світі незважаючи на регіон проживання. У ВООЗ наголошують про нагальну потребу досягнути високого рівня охоплення щепленнями в кожній громаді, аби попередити спалахи небезпечних вакцинокерованих хвороб (кір, дифтерія, правець, кашлюк тощо) сьогодні та в майбутньому. Вакцинопрофілактика – одне з найбільших досягнень людства і найнадійніший спосіб попередження багатьох інфекційних хвороб. Завдячуючи тривалій масовій імунізації населення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту та інших хвороб, досягнуто суттєве зниження захворюваності на ці інфекції та зменшення кількості летальних випадків. Імунізація щорічно рятує від 2 до 3 мільйонів людських життів та допомагає у сотні разів знизити інфекційну захворюваність. Ще кілька фактів про досягнення вакцинації:  завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу;  захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%, ще трохи й людство назавжди знищить цю страшну хворобу;  знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, краснуху, захворюваність менінгітами, раком печінки;  глобальна смертність від кору знизилася на 75%;  знизилася щорічна смертність від правця новонароджених більш ніж у 13 разів. В Україні затверджено Національний календар профілактичних щеплень від 10 небезпечних інфекційних хвороб. Ним передбачено обов’язкові щеплення проти туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, кору, епідемічного паротиту, краснухи, гепатиту B та гемофільної інфекції.
19 Квітня, 2024 р., 11:16
Незважаючи на продовження інтенсивних військових дій в Україні, одним із пріоритетних державних завдань є збереження психічного здоров’я, особливо психоемоційного стану дітей і підлітків. В Україні з 2023року діє Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською. У складних умовах війни, частих повітряних тривог важливо забезпечити відповідну організацію навчального процесу в школі чи укритті та створити належні умови для дистанційного навчання вдома. При інтенсивній розумовій праці в дітей та підлітків з’являється втома. Втома - це природна реакція організму на більш-менш напружену роботу. Її біологічне значення подвійне: з одного боку – це захист, охоронна реакція від виснаження організму, з іншого – стимулятор відновлювальних процесів і підвищення його функціональних можливостей. В силу різних причин: надмірне навантаження, недостатній відпочинок, дія несприятливих подразників (шум, вибухи, вогонь, і т.п.) або хвороба - у дітей часто наступає перевтома, яка є вже патологічним процесом. Тому дорослим обов’язково треба враховувати психоемоційний стан дитини. Початковими ознаками перевтоми вважаються зміна поведінки учня, зниження успішності, деякі функціональні нервово-психічні порушення. Фактори, які розладнують дитячу нервову систему, проявляються у вигляді екстремальної ситуації (надмірний об’єм шкільних завдань, страх перед ЗНО, грубе поводження з учнем старших, міжособисті стосунки вчителя і учня, учня і класу, учня і сім’ї). Безперервна робота з комп'ютером приводить до зниження імунітету, захворювання органів зору, хвороб серцево-судинної системи та шлунково- кишкового тракту. У дорослих надмір негативної інформації може також викликати порушення сну та депресію. Щоб запобігти перевтомі, слід обмежувати тривалість роботи учня за комп’ютером, час користування гаджетами вдома, робити гімнастику очей, правильно облаштувати робоче місце дитини. Дані досліджень фахівців з психіатрії доказують вплив комп’ютерної техніки, особливо гаджетів, на розвиток психічних захворювань. Різні види неврозів і неврозопатій можуть набирати досить вираженого характеру вже у шкільному віці (прояви психопатій - впертість, злопам’ятство, полярні зміни настрою). Школярі з психопатичними особливостями найбільш схильні до вживання алкоголю, наркотиків, токсикоманії, клептоманії (потягу до крадіжок) та комп’ютероманії (залежності від інтернету). Вона характеризується високим ступенем фізичного виснаження. Часто це супроводжується нервовим напруженням, оскільки вимагає швидкої реакції. Паралельно виникають зміни особистості: самоізоляція, втрата внутрішньої орієнтації, психічна неврівноваженість, розсіяність, неохайність, байдужість до близьких.
10 Квітня, 2024 р., 13:18
■Амоній – це хімічна сполука, яка складається з атомів азоту та водню. Він добре розчинний у воді з характерним різким запахом, має безбарвний або слабо жовтуватий колір. Амоній є досить стійкою сполукою, але вона може легко розкладатися за високої температури або в присутності кислот або лугів. ■Іони амонію – сполуки-індикатори, які свідчать про свіже забруднення води. Іон амонію з’являється у воді внаслідок розчинення у ній аміаку – продукту розкладу органічних нітрогеновмісних речовин. ■Наявність амонію в питній воді – результат діяльності мікроорганізмів та є продуктом розкладання органічних азотовмісних речовин. Тобто, амоній у питній воді завжди наявний у незначних концентраціях, як обов`язковий компонент. ■ Норма вмісту амонію згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”для питної водопровідної води становить 0,5мг/дм 3 , а для питної води з колодязів і каптажів, джерел -2,6мг/дм 3 . Тобто, вміст амонію в питній воді не повинен перевищувати дані гранично допустимі норми. ■Підвищений вміст амонію свідчить про погіршення санітарного стану води. Зростання концентрації зумовлене надходженням у ґрунтові води господарсько-побутових стічних вод, азотних і органічних добрив. Іноді, особливо в глибоких підземних водах, можлива присутність амонію, що утворився за рахунок відновлення нітратів при відсутності кисню. В цьому випадку аміак не вказує на недоброякісність води. ■Вплив амонію на організм людини. Токсична дія амонію залежить від його концентрації та тривалості споживання забрудненої питної води.Вміст амонію у високих концентраціях у питній воді негативно впливає на людський організм. При тривалому надмірному потраплянні амонію в організм виникають серйозні порушення. ●Токсичність амонію зростає з підвищенням РН середовища. При тривалій вживанні питної води із високим рівнем амонію знижується вміст кальцію в організмі, відбувається зміна в РН крові та зменшується вага тіла. ●Постійне вживання питної води з підвищеним вмістом амонію призводить до цілого ряду захворювань: ►порушень кислотно-лужного балансу,виникнення хронічного ацидозу і змін у тканинах; ►серйозних порушень в репродуктивній системі; ►порушень нервової системи; ►розладів у роботі печінки, нирок і легень; ►підвищенні артеріального тиску. ■Яким же чином уберегти себе від негативного впливу амонію?
17 Січня, 2024 р., 14:08
■Як відомо, у воді містяться різні мінеральні речовини. Одним із металів, присутніх у воді, є залізо. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму. При цьому вода спочатку буде прозорою на вигляд. Характерного жовто-бурого кольору вода може набути згодом через її контакт із киснем повітря, внаслідок якого залізо окиснюється та надає її забарвлення. ■З одного боку, залізо – життєво необхідний для розвитку і функціонування людського організму елемент. Чого вартий лише гемоглобін – складний білок, що містить залізо, основний структурний елемент еритроцитів. Значною мірою завдяки залізу ми дихаємо, а значить живемо. ■З іншого боку, надмірний вміст заліза може зашкодити. Перевищення норми вмісту заліза у воді може стати причиною виникнення цілого ряду захворювань. Про надмірний вміст даного елементу у воді можуть свідчити такі ознаки: ■вода має характерний іржавий колір; ■неприємний металевий присмак у роті; ■кип’ятіння води залишає жовтуватий наліт на посуді; ■іржавий наліт на сантехніці; ■плями на одязі після прання; ■колір напоїв, фруктів чи інших продуктів приготовлених у воді стає темніший, ніж був спочатку. Норма вмісту заліза у воді (згідно ДСанПіН 2.2.4-171.10) – не більше 0,2 мг/дм3. Наскільки небезпечне перевищення норми, і що буде, якщо спостерігатиметься його нестача? Нестача заліза у воді стає причиною: ■поганого апетиту; ■занепаду сил, запаморочень або непритомності ; ■сухості шкіри; ■проблем з волоссям; ■ламкості нігтів; ■проблем з пам’яттю, дратівливості і сонливості; ■зниження імунітету; ■простудних і кишкових захворювань. Як правило організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім залізо в разі потреби організму надходить до відповідного органа. Однак підвищений вміст заліза у воді спричиняє додаткове навантаження на органи, в яких накопичується залізо. Перевищення норми вмісту заліза у воді також може стати причиною виникнення порушення функцій та розвитку цілого ряду захворювань: ■порушень метаболізму; ■проблем з шлунково-кишковим трактом (печія, нудота, блювота, запор, діарея і метеоризм); ■проблем з селезінкою, печінкою, підшлунковою залозою, серцем, нирками; ■погіршення стану шкіри і різних шкірних проблем, таких як екзема або прищі; ■слабкості і запаморочення;
15 Січня, 2024 р., 14:14
■Питна вода – основа життєдіяльності людини. Вона забезпечує нормальне функціонування всіх органів і систем, істотно впливає на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини. Багато бактерій і вірусів у воді призводять до інфекційних захворювань та епідемій, а токсичні речовини – до масових отруєнь.  ■Війна проти України призвела до значного забруднення водних ресурсів. Це особливо помітно в районах, де активно ведуться бойові дії. Таке забруднення може мати довгострокові наслідки для здоров’я людей. Тому потрібно своєчасно контролювати якість питної води та реагувати на невідповідність показників гігієнічним вимогам, бо це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям населення. ■Питна вода повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а вміст шкідливих речовин у воді не повинен перевищувати гранично допустимі норми. Згідно зазначеного нормативного документу питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. ■ Параметри якості питної води поділяються на три загальні категорії: ■фізичні, ■хімічні, ■мікробіологічні. Фізичні властивості питної води визначаються такими органолептичними показниками: присмак, забарвленість, запах і каламутність. Безумовно, якісна вода насамперед повинна бути «смачною», тобто не містити будь-якого запаху чи присмаку, бути абсолютно прозорою, безбарвною та не містити осаду. Саме за оцінкою смакових якостей води ми складаємо перше враження про її безпечність та чистоту. Хімічні властивості включають у себе концентрації шкідливих речовин у цілому і важких металів зокрема, сліди органічних сполук, загальну мінералізацію води. Питна вода повинна бути оптимально збалансованою за своїм хімічним складом – надлишок або нестача тих чи інших елементів може мати наслідки для здоров’я. Крім збалансованості хімічного складу, питна вода не може містити жодних патогенних мікроорганізмів, а також продуктів людської діяльності. Мікробіологічні показники епідемічної безпеки стосуються коліформних бактерій, кишкової палички, а також конкретних видів патогенних бактерій (таких, як холерний вібріон), вірусів (гепатиту А) і найпростіших паразитів. Перевищення таких показників може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.

Код для вставки на сайт