Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я»
16 Жовтня, 2023 р., 16:00
Профілактика харчових отруєнь.
16 Жовтня, 2023 р., 15:58
Принципи профілактики серцево-судинних захворювань
На сьогодні актуальною проблемою здоров'я населення України
залишаються хвороби системи кровообігу.
В Україні від хвороб систем кровообігу в 2022 році померло 36724 осіб,
64,15%, з них: від ІХС- 25618, що становить 44,75%.
Дуже часто причиною серцево-судинних захворювань є наш спосіб життя
і так звані поведінкові фактори ризику – тютюнокуріння, низька фізична
активність, вживання алкоголю, нездорове харчування.
Шанси набути хворобу серця та проблеми з судинами вищі у людей із
зайвою вагою, які курять, а також у тих, чиї найближчі родичі хворіли та померли
від інфаркту чи інсульту.
Основна користь профілактичних заходів полягає в доведенні
ефективності здорового способу життя (відмова від куріння, дієта, фізичні
вправи), лікуванні артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, а також
використання профілактичної медикаментозної терапії.
Слід зауважити, що на сьогодні профілактичні заходи та застосування
лікарських засобів більш ефективні у групі пацієнтів з уже існуючими
клінічними ознаками атеросклерозу чи ішемічної хвороби серця, принаймні
щодо попередження майбутніх серцево-судинних ускладнень і коронарної
смерті.
16 Жовтня, 2023 р., 15:57
Всесвітній день серця.
16 Жовтня, 2023 р., 15:56
РИЗИКИ ІНСУЛЬТУ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА.
16 Жовтня, 2023 р., 15:53
Важливі медичні послуги при серцево-судинних захворюваннях
1. Вимірювання тиску
Високий кров'яний тиск часто називають "тихим вбивцею", тому що
його важко відчути. Тому потрібно регулярно виміряти його. У пацієнтів з ІХС
цільовий рівень АТ повинен бути нижчим за 140/90 мм рт.ст., а в деяких групах
пацієнтів з ІХС (супутній цукровий діабет) з високим ризиком серцево-судинних
ускладнень - нижчим за 130/85 мм рт.ст. При діабеті, хворобах серця, проблемах
з нирками або деяких інших станах може знадобитися перевіряти артеріальний
тиск частіше, але точно не рідше одного разу на рік.
2. Рівень холестерину
Печінка виробляє достатню кількість холестерину для задоволення потреб
організму (холестерин потрібен для вироблення вітаміну D, гормонів і жовчних
кислот), але часто ми отримуємо занадто багато холестерину з їжі. Додатковий
холестерин може накопичуватись у стінках артерій, у тому числі серцевих. Це
призводить до звуження артерій і зменшує приплив крові до серця, мозку, нирок
та інших частин тіла та підвищує ймовірність ІХС та інфаркту та інсульту.
Рекомендований вік для початку скринінгу холестерину – 35 років для
чоловіків без факторів ризику ішемічної хвороби серця (для жінок – 45 років).
Після початку тестів на холестерин його рівень потрібно перевіряти кожні
5 років. При збільшенні ваги тіла рекомендують робити тестування швидше.
Немає жодних ознак того, що у вас підвищений рівень холестерину.
Єдиний спосіб дізнатися про це – здати аналіз.
3. Рівень цукру
Організму потрібна глюкоза (цукор) для отримання енергії.
Контроль рівня цукру при інсулінзалежному ЦД (1 тип) передбачає рівень
глюкози натще 5,1-6,5 ммоль/л, після їди - 7,6-9,0 ммоль/л, а також
необхідний для уникнення розвитку тяжкої гіпоглікемії.
Для осіб з 2 типом діабету (ІНЦБ) при регулярному контролі можливе
досягнення показників, які притаманні особам без ЦД.
Це дає можливість знизити ризик розвитку інфаркту міокарда та
раптової смерті у пацієнтів з ЦД та ІХС чи іншими проявами атеросклерозу.
4. Антропометрія та визначення індексу маси тіла. У пацієнтів з
надмірною масою тіла (індекс маси тіла понад 25 кг/м2) або з ожирінням
(понад 30 кг/м2), існує підвищений ризик ІХС. Корисним клінічним
параметром оцінки маси тіла є об'єм талії: якщо він перевищує 94 см у
чоловіків і 80 см у жінок, масу тіла необхідно зменшити. Зменшення маси
тіла сприяє зниженню АТ, рівня ХС та глюкози в крові.
5. Обстеження функції нирок
Лікарі рекомендують також обстежуватися на хронічну хворобу нирок
(ХХН), оскільки цей стан пов'язаний із максимально високим ризиком розвитку
серцево-судинних захворювань. Пропонується робити скринінг усім після 30
років кожні два роки, а тим, хто має фактори ризику ХХН, – щороку.
6. До переліку безоплатних послуг при гострому інфаркті відповідно до
16 Жовтня, 2023 р., 15:48
Небезпека отруєння чадним газом.
У зв’язку зі зниженням температури повітря , початком опалювального
сезону зростає ризик отруєння чадним газом . Це оксид вуглецю, що
утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Підступність
впливу на організм полягає в тому, що він не має кольору, запаху чи смаку
Чадний газ можуть виділяти дров’яні, газові, вугільні печі та каміни,
двигуни внутрішнього згорання, бензинові або дизельні генератори.
У кровоносній системі чадний газ з'єднується з гемоглобіном.
Утворюється зовсім нова речовина – карбоксигемоглобін. Кров втрачає
здатність переносити кисень до тканин. Тому дуже швидко розвивається
киснева недостатність.
Гіпоксія- це сильний дефіцит кисню, який може призвести до
незворотних пошкоджень мозку, серця або легень.
16 Жовтня, 2023 р., 15:47
ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА
ПЕРША ДОПОМОГА
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох
регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових
грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як
приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих
речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні
речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже
не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою»
їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім
людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами,
вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній
мережі.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
16 Жовтня, 2023 р., 15:46
Всесвітній день здорового харчування
16 Жовтня, 2023 р., 15:45
Громадським об’єднанням “Життя” у співпраці з Центром
громадського здоров’я МОЗ України розроблено план інформаційно-
просвітницької кампанії з профілактики серцево-судинних захворювань та
пропаганді здорового способу життя. До цієї роботи активно долучились
спеціалісти ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та
профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
Серцево-судинні захворювання — причина №1 передчасної смертності
українців. Інфаркт, інсульт, артеріальна гіпертензія та інші хвороби серця й
судин призводять до 64% усіх летальних випадків в Україні. А основна група
ризику — саме чоловіки працездатного віку. До того ж нині серцево-судинні
захворювання все частіше трапляються серед молоді. Поступово інфаркту чи
інсульту стає байдуже, скільки тобі років - 50 чи 25.
Проте розвитку захворювань можна запобігти. Здоров’я серця — повинно
бути щоденним вибором. Ось як крок за кроком можна змінити свій спосіб
життя на більш здоровий:
- кинути курити тютюнові вироби та електронні пристрої для куріння
- відмовитися від вживання алкоголю
- харчуватися збалансовано й здорово
- бути фізично активним
Треба пам'ятати що під час війни цінність життя та здоров’я є особливо
високою. А зміна способу життя не лише підтримає здорове серце, а й
зменшить рівень стресу та допоможе мислити позитивно.
Серцево-судинні захворювання здебільшого є результатом
установленого способу життя.
Основною причиною інфарктів, інсультів та інших серцевих
захворювань є саме нездорова поведінка. Однак можна зберегти своє серце,
якщо піклуватися про здоров’я щодня.
Існує міф: алкоголь знімає стрес. Та насправді алкоголь це депресант,
який пригнічує нервову систему та лише посилює тривожний стан. Токсична
дія спиртного шкодить організму. Клітини серцевого м’яза особливо чутливі до
алкоголю і при цьому повільно відновлюються. Як результат, підвищується
ризик розвитку кардіоміопатії, ішемічної хвороби серця, артеріальної
гіпертензії, ураження артерій та інсульту. Побутує ще один міф - мовляв,
помірна кількість алкоголю не загрожує організму. Але це не так.
Як наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я - безпечної дози
алкоголю не існує. Ні одного келиха, ні половини склянки!
Окремої уваги заслуговує негативний вплив тютюнопаління на організм
в цілому. Слизові оболонки дихальної системи знаходяться в стані хронічного
запалення, послаблюються захисні механізми. Працюючі в умовах ризику
захворіти з причини запиленості повітря робочої зони, виробляють матеріальні
цінності та інші блага, за що отримують заробітну плату.
Курці навпаки – витрачають гроші на сигарети, а пізніше на лікування
хвороби.
Кожен п'ятий українець — курить. І щороку ця смертельна залежність
забирає 130 тисяч життів в Україні.