Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я»

11 Березня, 2023 р., 14:54
Цукровий діабет - серйозне захворювання, від якого щороку помирає понад мільйон людей, і захворіти на нього може кожен. Діабет виникає, коли наш організм не може впоратися з рівнем цукру (глюкози) у крові. Кров стає густою, і згодом це може призвести до інфаркту, інсульту, сліпоти, ниркової недостатності та гангрени нижніх кінцівок. Поширеність цукрового діабету в світі, як і в Україні, невпинно зростає. За даними ВООЗ, на сьогодні у світі близько 422 мільйонів хворих на діабет. Це майже вчетверо більше, ніж 40 років тому. Однак, попри серйозну загрозу, яку діабет становить для здоров'я, половина діабетиків навіть не підозрюють про свою хворобу. При цьому часто, щоб уникнути цукрового діабету, достатньо просто змінити свої звички та відкоригувати стиль життя. Причини діабету Коли ми їмо, наш організм переробляє вуглеводи, що містяться в їжі, на цукор (глюкозу). За його засвоєння відповідає інсулін - гормон підшлункової залози, який дає клітинам сигнал поглинати розчинену в крові глюкозу та використовувати її як джерело енергії. Діабет виникає тоді, коли виробництво інсуліну припиняється або гормон не може нормально виконувати свою функцію, внаслідок чого цукор починає накопичуватися в крові. Типи діабету Цукровий діабет буває кількох типів: При діабеті 1 типу підшлункова залоза припиняє виробляти інсулін і цукор починає накопичуватися в крові. Найчастіше це трапляється досить рано - у дитячому чи підлітковому віці. Вчені досі не знають, з якої саме причини це відбувається, однак, вважають, що тут свою роль може відігравати генетична схильність або вірусна інфекція, що пошкоджує клітини підшлункової, відповідальні за виробництво інсуліну. Приблизно 10% діабетиків страждають саме на діабет 1 типу. При діабеті 2 типу виробництво інсуліну не припиняється повністю, однак його недостатньо, або щось заважає йому ефективно працювати. Це зазвичай відбувається в середньому віці або ближче до старості, однак діабет другого типу зустрічається і в молодих, якщо вони страждають на ожиріння чи ведуть малорухливий спосіб життя. Розрізняють і так званий предіабет - підвищений рівень глюкози у крові, що також може призвести до розвитку повноцінного захворювання. Симптоми діабету  постійна спрага та відчуття голоду  часте сечовипускання, особливо в нічний час  підвищена втомлюваність  втрата ваги без причини  погіршення зору,затуманений зір  порізи і подряпини, які довго загоюються  оніміння кінцівок,поколювання в руках та ногах
09 Лютого, 2023 р., 11:50
Землетрус - це підземні поштовхи та коливання земної поверхні, які виникають внаслідок розривів у земній корі та передаються на велику відстань у вигляді пружних коливань. Землетруси можуть лише відчуватися людиною, а можуть руйнувати будинки і викликати інші стихійні лиха.
06 Лютого, 2023 р., 14:15
Попереду тиждень низьких температур, саме тому зараз важливо берегтися від переохолоджень. Переохолодження виникає тоді, коли температура тіла людини падає до 35°C. Найчастіше воно виникає внаслідок впливу холодної погоди або занурення в холодну воду. Переохолодження може настати, якщо ви перебуваєте в приміщенні, температура якого нижче 10°C. Зневоднені чи фізично виснажені люди є найбільш вразливою групою. Ознаки та симптоми гіпотермії (переохолодження) зазвичай з’являються повільно і можуть включати:  озноб;  нечітку мову або бурмотіння;  повільне, поверхневе дихання;  слабкий пульс;  незграбність або відсутність координації;  сонливість або дуже низький рівень енергії;  сплутаність свідомості або втрату пам’яті;  втрату свідомості;  яскраво-червону, холодну шкіру. Що робити при переохолодженні:  Якщо перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть у приміщення. Якщо це неможливо, постарайтеся захистити від вітру шию та голову.  Якщо ваші речі змокли, якомога швидше перевдягніться у сухі.  Якщо потрібне подальше утеплення, робіть це поступово. Наприклад, прикладайте теплі сухі компреси до центру тіла — шиї, грудей і паху. Якщо використовуєте пляшки з гарячою водою, спочатку загорніть їх в рушник, щоб не обпектися.  Вживайте теплі безалкогольні напої з цукром.  Більше рухайтесь, робіть вправи ногами та руками, щоб сприяти відновленню кровообігу. Чого не варто робити при гіпотермії:
02 Лютого, 2023 р., 14:54
26 Січня, 2023 р., 09:17
В Івано-Франківській області впродовж тижня зареєстровано 71 новий випадок
26 Січня, 2023 р., 09:15
Електромагнітні поля (ЕМП) – це електричні та магнітні поля, що поширюються у просторі у формі хвиль зі швидкістю світла.  На даний час ЕМП антропогенного походження суттєво перевищують природний фон і є несприятливим чинником, вплив якого на людину зростає. Джерелами, що генерують ЕМП антропогенного походження, є телевізійні та радіотрансляційні станції, установки для радіолокації та радіонавігації, високовольтні лінії електропередач, промислові установки високочастотного нагрівання, пристрої, що забезпечують мобільний та стільниковий телефонні зв'язки, антени, трансформатори і т. ін.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора