Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я»

06 Лютого, 2023 р., 14:15
Попереду тиждень низьких температур, саме тому зараз важливо берегтися від переохолоджень. Переохолодження виникає тоді, коли температура тіла людини падає до 35°C. Найчастіше воно виникає внаслідок впливу холодної погоди або занурення в холодну воду. Переохолодження може настати, якщо ви перебуваєте в приміщенні, температура якого нижче 10°C. Зневоднені чи фізично виснажені люди є найбільш вразливою групою. Ознаки та симптоми гіпотермії (переохолодження) зазвичай з’являються повільно і можуть включати:  озноб;  нечітку мову або бурмотіння;  повільне, поверхневе дихання;  слабкий пульс;  незграбність або відсутність координації;  сонливість або дуже низький рівень енергії;  сплутаність свідомості або втрату пам’яті;  втрату свідомості;  яскраво-червону, холодну шкіру. Що робити при переохолодженні:  Якщо перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть у приміщення. Якщо це неможливо, постарайтеся захистити від вітру шию та голову.  Якщо ваші речі змокли, якомога швидше перевдягніться у сухі.  Якщо потрібне подальше утеплення, робіть це поступово. Наприклад, прикладайте теплі сухі компреси до центру тіла — шиї, грудей і паху. Якщо використовуєте пляшки з гарячою водою, спочатку загорніть їх в рушник, щоб не обпектися.  Вживайте теплі безалкогольні напої з цукром.  Більше рухайтесь, робіть вправи ногами та руками, щоб сприяти відновленню кровообігу. Чого не варто робити при гіпотермії:
02 Лютого, 2023 р., 14:54
26 Січня, 2023 р., 09:17
В Івано-Франківській області впродовж тижня зареєстровано 71 новий випадок
26 Січня, 2023 р., 09:16
26 Січня, 2023 р., 09:15
Електромагнітні поля (ЕМП) – це електричні та магнітні поля, що поширюються у просторі у формі хвиль зі швидкістю світла.  На даний час ЕМП антропогенного походження суттєво перевищують природний фон і є несприятливим чинником, вплив якого на людину зростає. Джерелами, що генерують ЕМП антропогенного походження, є телевізійні та радіотрансляційні станції, установки для радіолокації та радіонавігації, високовольтні лінії електропередач, промислові установки високочастотного нагрівання, пристрої, що забезпечують мобільний та стільниковий телефонні зв'язки, антени, трансформатори і т. ін.
21 Грудня, 2022 р., 14:00
В такому випадку не піддавайтесь паніці, але знайте: ртуть - речовина 1-го класу небезпеки. Особливо шкідливі випари ртуті. У стандартному градуснику міститься до 5 г ртуті. Якщо термометр розбився в житловій кімнаті площею 12-18 кв.м., концентрація випарів ртуті через кілька годин перевищує гранично допустимі концентрації в 50-100 разів. Перші ознаки отруєння ртуттю: головний біль, слабкість, апатія, запаморочення, починають тремтіти пальці рук, тремтять повіки і губи, з'являється металевий присмак у роті, набряклість та кровоточивість ясен, змінюється колір сечі, починається нудота і блювання, діарея, сльозяться очі. Отже, якщо ви розбили градусник місяць-два тому і належним чином не прибрали приміщення, при виникненні таких симптомів негайно звертайтесь до лікаря! Щоб попередити отруєння небезпечною речовиною, вжийте заходів для прибирання ртуті: - виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей. Обмежте доступ сторонніх осіб в приміщення (закрийте двері), зніміть взуття при виході із забрудненого приміщення, щоб не розносити ртуть по суміжних кімнатах; - вимкніть всі нагрівальні прилади (чим нижча температура, тим повільніше випаровується ртуть); - для захисту органів дихання одягніть вологу марлеву пов’язку. Захистивши руки гумовими рукавичками, обережно зметіть щіточкою дрібні кульки на лист паперу і помістіть у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 л води) або з водою. Щоб зібрати всю ртуть, яка потрапила в щілини меблів чи підлоги, скористайтеся підручними засобами: медична груша з тонким наконечником, шприц, скотч; - провітріть приміщення після того, як зібрана ртуть ( не створюйте протяг, він може рознести ртуть, яка осяде на всіх предметах і одязі); - ні в якому разі не збирайте ртуть пилососом і не викидайте в контейнер зі сміттям або каналізацію. Тепер, аби знешкодити всі, аж до найменшої частинки ртуті, потрібно здійснити хімічне очищення. Для цього використовуємо перманганат калію (марганцівку) або «Білизну» та мильно-содовий розчин. Готуємо 0,2% водний розчин марганцівки (2 г на літру води) або (1л «Білизни» на 8л води) і ним за допомогою щітки обробляємо забруднену поверхню. Через 1 годину змити продукти реакції мильно-содовим розчином (40 г мила +50 г соди на 1 літру води ). Промийте марганцівкою або «Білизною» і мильно-содовим розчином рукавички та взуття. Зібравши всі відходи від термометра в герметичну тару, стійку до механічного, хімічного та термічного впливу, повідомте про це територіальний відділ управління ДСНС України в області (тел. 101).
06 Грудня, 2022 р., 14:13
Через військову агресію росії багато українців опинилися в умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів.  Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. З початку року в області зареєстровано чотири випадки ботулізму, з них один – летальний.   Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму.  Найчастіше причиною ботулізму стають:  зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в'ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.  Рекомендації:  Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.  Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.  Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.  Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.  Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму
29 Листопада, 2022 р., 15:48
Одна з останніх епідемій нашої сучасності була названа чумою 20-го століття - синдром набутого імунного дефіциту, скорочено - СНІД. Не дивлячись на досягнення нашої прогресивної науки, вона ще далеко не закінчена. Її масштаб, цинічність і підступність досі не може залишити байдужим жодної людини. Символ боротьби зі СНІДом - червона стрічка. У січні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 987 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 295 пацієнтів діагностовано СНІД, а 126 людей померли від СНІДу. Шляхи інфікування ВІЛ в Україні у січні 2022 року: гетеросексуальний — 653; гомосексуальний — 26; парентеральний — 303; вертикальний — 107; невідомий — 2. ВІЛ-інфекція – антропонозне вірусне захворювання, в основі патогенезу якого лежить прогресуючий імунодефіцит і розвиток внаслідок цього вторинних опортуністичних інфекцій і пухлинних процесів. Природна сприйнятливість людей - висока. Середня тривалість життя інфікованих ВІЛ становить 11-12 років. Однак поява ефективних хіміопрепаратів дозволила значно продовжити життя ВІЛ- інфікованих. Джерелом ВІЛ - інфекції є ВІЛ - інфікована людина як з клінічними проявами так і без клінічних ознак інфекції. У великій кількості вірус міститься в біологічних рідинах організму. Встановлено три основні шляхи інфікування ВІЛ, а саме: 1.Статевий шлях 2.Парентеральний –через кров (переливання інфікованої цільної крові або її компонентів, при використанні забруднених шприців, інструментарію; при пересадці інфікованих органів) 3.Вертикальний шлях (внутрішньоутробно через плаценту від ВІЛ - інфікованої матері до дитини); ВІЛ-інфекція не передається: побутовим шляхом, при дотиках, обіймах, рукостисканнях; через поцілунки; при спільному проживанні в одній квартирі; через посуд, столові прибори; через їжу; фекально-оральним шляхом; через постільну білизну, предмети побуту, іграшки; повітряно - крапельним шляхом (у тому числі при чханні і кашлі); при купанні у воді; через ручки дверей і кранів, унітази; через гроші; через спортивні снаряди; при укусах комах або тварин. Вірус ВІЛ надзвичайно чутливий до зовнішніх впливів, гине під дією всіх відомих дезінфектантів. Нагрівання до 56 °С різко знижує інфекційність вірусу, при нагріванні до 70-80 ° С він інактивується через 10 хв. Віріони чутливі до дії 70% етилового спирту (інактивуються через 1 хв), 0,5% розчину гіпохлориду натрію. Стійкий при ліофільному сушінні, дії ультрафіолетових променів і іонізуючої радіації.

Код для вставки на сайт