Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика ботулізму

Дата: 06.12.2022 14:13
Кількість переглядів: 124

Через військову агресію росії багато українців опинилися в
умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або
зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та
навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням
неякісних, зіпсованих або брудних продуктів. 
Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне
захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести
до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна
уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
З початку року в області зареєстровано чотири випадки
ботулізму, з них один – летальний.  
Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно
приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму. 
Найчастіше причиною ботулізму стають:  зіпсовані домашні
консерви з м'яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які
були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
в'ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте
реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених
у промислових умовах. 
Рекомендації:
 Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось
витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
 Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які
зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
 Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої
риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього
виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
 Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не
впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували
належним чином.
 Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього
приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму

за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від
продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через
12–24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути
і раніше (уже за дві години).
Негайно зверніться до лікаря, якщо:
 відчуваєте порушення близького зору, або у вас сильно виражена
сухість у роті; вам важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або
пропадає); у вас підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи
запаморочення;
 є короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота,
блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу
кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок. 
Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики,
правильного лікування, у більшості випадків — введення
ботулінічного антитоксину (сироватки, імуноглобуліну). Тому в разі
виявлення характерних для ботулізму симптомів
 необхідно  НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою.
Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій
домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.
Бережіть себе та будьте уважні до свого раціону!

Завідувач відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань Лілія КОНЦУР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора