Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РИЗИКИ ІНСУЛЬТУ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА.

Дата: 16.10.2023 15:56
Кількість переглядів: 66

РИЗИКИ ІНСУЛЬТУ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА.Фото без опису

Інсульт виникає, коли в мозку людини унеможливлюється кровообіг.
Клітини мозку можуть загинути через зменшення кровотоку та нестачу кисню.
Найкращий спосіб зменшити ризик хвороби — це профілактика. 
Інсульт є причиною близько 6 млн смертей на рік у всьому світі і
поступається лише ішемічній хворобі серця. Близько 80% людей, які перенесли
інсульт, стають інвалідами, а 25% з них потребують протягом усього життя
постійного догляду.
Існує два види інсульту:
– ішемічний (75% всіх випадків захворювання), при якому потік крові по
судинах припиняється через спазм або закупорки тромбом;
– геморагічний (25% випадків) відбувається при розриві кровоносної судини в
глибоких структурах мозку.
Знизити ризик інсульту можна, якщо контролювати фактори, що
спричиняють хворобу, а також знати її перші ознаки.
Попереджувальні ознаки інсульту, що виникають раптово:
- оніміння або слабкість обличчя, руки чи ноги, частіше з одного боку тіла;
- проблема з розумінням мови чи мовленням, плутанина в словах, реченнях
тощо;
- проблема із зором в очах або одному оці; 
-проблеми з ходьбою, запаморочення, втрата рівноваги чи координації; 
- сильний головний біль без причин. 
Якщо ви спостерігаєте наявність однієї чи кількох ознак, що
виникають раптово, одразу звертайтеся до лікаря або викликайте швидку. 
Також ознаки небезпеки можуть проявлятися сонливістю, блювотою,
нудотою, двоїнням в очах. Ці ознаки можуть тривати лише кілька хвилин,
потім зникати. Такі сигнали відомі, як транзиторні ішемічні атаки або
«мініінсульти». Оскільки ці епізоди нетривалі, більшість людей ігнорують їх,
адже симптоми завершуються. Проте, вони сигналізують про важкий стан, який
треба лікувати.
 Важливо відразу розпізнати симптоми інсульту, тому що час, за який
можна встигнути відновити кровотік в артерії після ішемічного інсульту і
зупинити загибель клітин головного мозку – «терапевтичне вікно» – 4-4,5
години. Чим раніше розпочато лікування, тим ефективнішим воно буде і
дозволить уникнути несприятливих наслідків.
Ризик інсульту зростає зі збільшенням кількості та тяжкості факторів
ризику.

Основними факторами ризику інсульту є: 

 Високий кров’яний тиск / гіпертонія.  Гіпертонія призводить до збільшення
ризику інсульту у віці до 80 років у 2-4 рази.
 Хвороби серця. Ішемічна хвороба серця, дефекти клапанів, фібриляція
передсердь та збільшення однієї з камер серця можуть призвести до утворення
тромбів, що можуть розірватися і закупорити судини в мозку.
 Вік. Інсульт зустрічається у всіх вікових групах, проте ризик захворювання
збільшується у віці від 55 до 85років.
 Стать. Чоловіки мають більший ризик інсульту в молодому та середньому віці,
але більше жінок помирає від інсульту в старшому віці.

 Спадковість. Члени сім’ї можуть мати генетичну схильність до факторів ризику
інсульту: діабету, гіпертонії тощо.
 Куріння. Куріння сигарет подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує
вірогідність геморагічного інсульту в 4 рази.
 Порушення згортання крові.
Зміна складу крові, її «згущення», може викликати формування згустків,
здатних викликати закупорку судин, в тому числі і в головному мозку.
 Наявність транзиторних ішемічних атак. 
 Діабет. Викликає деструктивні зміни в судинах у всьому тілі, зокрема у
мозку. Якщо рівень глюкози у крові високий під час інсульту, тоді пошкодження
мозку, зазвичай, є більш серйозним, ніж коли глюкоза в крові в нормі.
 Дисбаланс холестерину.  Коли холестерин накопичується в судинах, він
призводить до атеросклерозу. Атеросклероз є основною причиною звуження
судин, що призводить як до інфаркту, так і до інсульту.
 Фізична бездіяльність та ожиріння. Ожиріння та бездіяльність
призводять до  гіпертонії, діабету та серцевих захворюваннь. 
Наголошуємо, зупинити або зменшити фактори ризику інсульту  можна
завдяки профілактиці! Від кожної людини залежить, наскільки вона готова
змінити своє життя, аби наблизитися до щасливого довголіття. 
Профілактика інсульту:

1. Перевіряйте рівень холестерину.  Якщо у вас високий рівень
холестерину, зміна способу життя та консультація з лікарем допоможе
зменшити ризик інсульту. 
2. Контролюйте артеріальний тиск. Де-коли важко розпізнати симптоми
гіпертонії. Поговоріть з вашим лікарем про те, як часто вам потрібно перевіряти
тиск. Ви можете це робити вдома, у лікаря, а також в деяких аптеках. 
3. Лікуйте діабет. Якщо лікар вважає, що у вас є симптоми діабету,
пройдіть обстеження. Регулярно перевіряйте рівень цукру в крові.
4. Лікуйте серцеві захворювання. Вчасно обстежуйтеся та дотримуйтеся
призначеного лікування.
5. Обирайте здорову їжу.  Намагайтеся  вживати менше обробленої
їжі  (напівфабрикатів, кондитерських та хлібобулочних виробів). Щоденно
споживайте різноманітні овочі та фрукти, нежирне м'ясо, бобові, цільні злаки,
горіхи та насіння. Краще готувати страви власноруч з мінімальним додаванням
солі (до 5 г на добу), цукру та жиру. За можливості двічі на тиждень споживайте
рибу, особливо морську як джерело омега-3 жирних кислот.
6. Будьте фізично активними. Це допоможе зберегти здорову вагу та
знизити рівень холестерину. Щотижня займайтеся швидкою ходьбою, 30-40 хв.
Виконання аеробних вправ — найкращий спосіб підтримати форму та здоров’я.
7.  Відмовтеся від шкідливих звичок (куріння, алкоголю).  
  Вчасно звертайтеся до лікаря та дотримуйтеся рекомендацій, піклуйтеся
про себе та своїх рідних. Бережіть своє здоров’я!
Завідувач відділення епіднагляду та
профілактики неінфекційних хвороб
Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Лілія Концур


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора