Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення виконавчого комітету №31 «Про затвердження індивідуального графіку побачень батька з дитиною»

Кількість переглядів: 8
Скликання: VIII скликання
Сесія: виконком
Тип документу: Рішення виконавчого комітету
Дата: 18.04.2024
Номер документу: 31
Назва документу: Про затвердження індивідуального графіку побачень батька з дитиною
Прикріплені файли:

 

 

 

ЗАГВІЗДЯНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Івано-Франківського району             Івано-Франківської області

 

Р І Ш Е Н Н Я

 ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

 

від 18.04.2024 р.                                              №31                                          с. Загвіздя

Про затвердження індивідуального графіку

побачень батька з дитиною

Відповідно до ст. 158 Сімейного кодексу України за заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї. Згідно із абз. 3 ч. 2 ст. 159 Сімейного кодексу України під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. Відповідно до ст. 7 Сімейного кодексу України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї. Відповідно до ст. 153 Сімейного кодексу України, мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом. Ст. 155 Сімейного кодексу України передбачено, що батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Згідно ст. 157 Сімейного кодексу України, питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини, виконавчий комітет Загвіздянської сільської ради

В И Р I Ш И В:

1. Затвердити індивідуальний графік побачень батька *** р. н. з малолітнім сином ***, який включає ночівлю.

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на начальника Служби у справах дітей Загвіздянської сільської ради.

 

 

 

Сільський голова                                              Володимир РУЖАНСЬКИЙ

 

                                                                         Додаток

                                                                         до рішення виконавчого комітету

                                                                         від 18.04.2024р. № 31

Графік побачень батька ***

з малолітнім сином ***

На підставі статті 158 Сімейного кодексу України, керуючись постановою Кабінету Міністрів України № 866 від 24.09.2008р. "Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини", врахувавши інтереси дитини, взявши до уваги ставлення батька до виконання своїх обов`язків та думку матері, особисту прихильність дитини до кожного з батьків, вік дитини та інші обставини, що мають істотне значення, орган опіки та піклування вважає доцільним встановлення наступного графіку побачень:

  • кожні парні вихідні дні син проводить в батька з ночівлею, основною умовою є те, що батько ночує з сином в кімнаті сина без третіх осіб;
  • кожні непарні вихідні дні син в матері;
  • у святкові та будні дні батько може забирати до себе сина за згодою та попередньою домовленістю з матір’ю;
  • у вівторок та четвер батьки водитимуть сина по черзі на футбол, згідно домовленості між ними.

У ч. 1 і 2 ст. 150 Сімейного кодексу України визначено, що батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно зі ст. 151 Сімейного кодексу України батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Права батьків щодо виховання дитини розцінюються як засіб виконання ними своїх обов’язків щодо неї.

Згідно із ст. 153 Сімейного кодексу України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Відповідно до ст. 157 Сімейного кодексу України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той з батьків, хто проживає окремо від дитини, має право на спілкування з нею та зобов’язаний брати участь у її вихованні, а той з батьків, хто проживає разом з дитиною, не має права перешкоджати такому спілкуванню іншому, якщо тільки таке спілкування не впливає на нормальний розвиток дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 159 Сімейного кодексу України, якщо той з батьків, з ким проживає дитина чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема, якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод.

Суд при встановленні способу спілкування має дотримуватися розумного балансу на участь обох батьків у вихованні дитини.

Діючим законодавством України передбачено дієвий вплив на батьків, які не виконують рішення органів опіки та піклування в частині визначення участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, того з батьків, хто проживає окремо. Відповідні зміни внесені до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За порушення рішення, встановленого органом опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Вчинення повторного діяння протягом року після накладання адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом – до виконання рішення в повному обсязі.

Згідно зі ст. 12 закону Про охорону дитинства виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність щодо виховання, навчання і розвитку дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

 

Начальник служби у справах дітей

Загвіздянської сільської ради                                    Уляна ГОРОДЕЦЬКА

 

 


 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора