Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не зривай первоцвіти!

Дата: 25.02.2020 10:06
Кількість переглядів: 917

НЕ ЗРИВАЙ ПЕРВОЦВІТИ!

Фото без опису

Первоцвіти – рослини, які сприймаються нами як символи весни. Вони першими зацвітають, даруючи людям свою тендітну красу. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Підсніжники, проліски, ряст, первоцвіт, шафран, цибуля ведмежа – це неповний перелік первоцвітів, що можна зустріти у наших лісах. Але якщо придивитися уважніше, то і ці непомітні квіти по-своєму прекрасні, хоча б тим, що з’являються одними із перших та годують голодних комах, що прокинулись.

Щоденно на землі зникає один вид рослин. Це порушує рівновагу на нашій планеті, тому що первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти – зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюжок неважко продовжити й до самої людини, яка, образно кажучи, рубає гілку, на якій сидить.

Найбільш кількісне знищення видів рослин відбувається навесні. Так, рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок недбалого ставлення до природи, а також через намагання людей перетворити їх на засіб заробітку.

Первоцвіти в небезпеці. А ми їх жорстоко зриваємо, забуваючи про те, що рослина, у якої зірвали надземну частину – квітку, не зможе дати насіння, а отже продовжити рід. Великі букети несемо додому, хоча знаємо, що первоцвіти довго не стоять у вазах, швидко в’януть – рослини вологих весняних лісів не витримують сухе повітря наших домівок. Весняні квіти краще не чіпати, вони привабливіші в природному середовищі.

На наших ринках торгують первоцвітами, коли на Івано-Франківщині вони ще не цвітуть. Квіти привозять з Криму, Карпат. Зокрема з Карпат везуть до нас білоцвіт весняний – червонокнижний вид з білими дзвоникоподібними квітками, проліску дволисту – рідкісну зникаючу рослину з блакитними суцвіттями.

Серед червонокнижних первоцвітів на Івано-Франківщині зростають підсніжник звичайний, шафран Гейфелів, цибуля ведмежа, сон-трава велика, сон-трава чорніюча. Дуже рідкісними є первоцвіт звичайний, зубниця залозиста, що занесені до списку рідкісних рослин Івано-Франківської області.

Продавці первоцвітів часто виривають їх з ґрунту разом з бульбами, бульбоцибулинами, завдаючи непоправної шкоди популяціям. Знищуючи первоцвіти, вони розривають і нищать підстилку лісів, галявин, узлісь, на яких ті зростали. Щоб зібрати 30-40 букетиків ранніх квітів, браконьєру потрібно знищити до 400 м поверхні ґрунту лісу. Якщо врахувати, що первоцвіти суцільним килимом не ростуть, то площа збільшиться в 10 разів. На місце кореневищних ефемероїдів приходять бур’яни. Змінюється склад фітоценозів.

Інформуємо, що первоцвіти підлягають суворій охороні. Згідно українського законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на місці злочину членами рейдових бригад складаються протоколи, а «продукція» конфіскується. За знищення і незаконний збут «червонокнижних» рослин накладається штраф.

Хочеться вірити, що усвідомлення кожного з нас про відповідальність за збереження навколишнього природного середовища, нашого довкілля буде доброю гарантією уникнення тих непорозумінь, які допускали губителі природи в попередні роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора