Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

Дата: 11.03.2020 13:25
Кількість переглядів: 1017

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

Фото без опису

Надаєте житло в оренду громадянину – зобов'язані нараховувати та сплачувати податок

11.03.2020 Фото без опису

Якщо договір оренди нерухомого майна укладено між фізичними особами, які не є суб'єктами господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є платник податку — орендодавець.
До прикладу, у разі надання в оренду квартири або іншого житлового чи нежитлового приміщення, іншого нерухомого майна, орендодавець є відповідальним за нарахування та сплату податку до бюджету.

Такий орендодавець має самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, тобто, протягом 40 календарних днів, після останнього дня звітного (податкового) кварталу. Суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року орендодавець відображає у річній податковій декларації про майновий стан і доходи та подає її до контролюючого органу за місцем реєстрації (податкової адреси) до 1 травня року, наступного за звітним.

Якщо договір оренди об'єктів нерухомості посвідчувався нотаріально, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку — орендодавця. Форма Повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1242. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Звертаємо увагу, що суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Форма інформації затверджена наказом Міністерства Фінансів України від 13.05.2017 р. № 497. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

                                                  Як правильно зареєструвати ФОП

11.03.2020

Підприємництво - це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.

 Фізична особа – підприємець за загальним правилом реєструється за своїм зареєстрованим місцем проживання (прописки). Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати копії цих документів.

У держреєстратора необхідно заповнити реєстраційну картку та обрати вид діяльності за КВЕД. Подати документи держреєстратору також можна спецлистом, або через представника (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність). Після подання заяви реєстратор вносить відомості у Єдиний державний реєстр підприємств, установ та організацій (ЄДРПОУ) та автоматично повідомляє про реєстрацію органи ДПС, статистику та Пенсійний фонд. Зареєстрований підприємець автоматично буде перебувати на загальній системі оподаткування.

Разом із реєстрацією, або протягом 10-ти днів після реєстрації можна подати заяву про реєстрацію платником спрощеної системи оподаткування, а також завести книгу обліку доходів.

Варто взяти до уваги, що початок здійснення підприємницької діяльності рахується з моменту внесення відомостей у державний реєстр. Податкові зобов’язання починають нараховуватися з дня внесення відомостей в реєстр про те, що ФОП здійснює підприємницьку діяльність.

Далі необхідно особисто подати наступні документи до податкової інспекції за місцем проживання:

- копію паспорта та реєстраційного номеру облікової картки платника податків з ДРФО (ідентифікаційного коду);

- заяву щодо застосування єдиного податку;

- отриману виписку з єдиного державного реєстру;

- книгу обліку доходів;

- заяву на ім’я начальника податкової інспекції або за Ф. 5-ОПП.

Подання податкової звітності та сплата податків також здійснюється за місцем податкової реєстрації. Підприємницьку діяльність можна провадити не за місцем податкової реєстрації, місце здійснення вказується при заповненні реєстраційної картки.

Крім того, потрібно визначитися із системою оподаткування, на котрій буде перебувати підприємець – спрощеній або загальній.

Обравши спрощену систему оподаткування, можна обрати 4 групи оподаткування. Перша, друга, третя групи можуть бути обрані будь-яким ФОП. Четверта група оподаткування передбачена лише для сільськогосподарських підприємств.

Щодо ставок податку, то Податковий кодекс України у 2020 році визначає наступні:

- для першої групи оподаткування встановлена ставка у межах до 10% від прожиткового мінімуму;

- для другої групи оподаткування ставка встановлена у межах до 20% від мінімальної заробітної плати;

- третя група – єдина група, котра може працювати з юридичними особами. Для цієї групи встановлена ставка у розмірі 3%, якщо Ви будете платником ПДВ, та у розмірі 5%, якщо Ви не будете платником ПДВ.

Звітним періодом для першої, другої та четвертої груп платників єдиного податку є календарний рік. Для третьої групи спрощеної системи – квартал.

Подання податкової звітності та сплата податків також здійснюється за місцем податкової реєстрації. Підприємницьку діяльність можна провадити не за місцем податкової реєстрації, місце здійснення вказується при заповненні реєстраційної картки.

До уваги суб’єктів декларування: у НАЗК діє «гаряча лінія»

11.03.2020

Фахівці  ДПС  звертають увагу, що для суб’єктів декларування відкрито новий сервіс, а саме – в Національному агентстві з питань запобігання корупції розпочала роботу багатоканальна «гаряча лінія».

Відповіді на питання щодо заповнення декларацій та роботи з Реєстром декларацій можна отримати за телефоном: +38 (044) 200-06-94.

З понеділка до п’ятниці з 8:00 до 18:00 без перерви можна отримати консультацію від фахівців НАЗК.

Сервіс з надання консультацій також працює цілодобово. В автоматичному режимі можна отримати відповіді на найбільш поширені запитання, які виникли у суб’єктів декларування з початку кампанії подання щорічних декларацій.

Крім цього, на сайті НАЗК для суб’єктів декларування передбачена можливість подати своє запитання в електронній формі за адресою https://bit.ly/2wkqx56 або на електронну скриньку support@nazk.gov.ua.

Також інформація щодо заповнення декларацій на постійній основі розміщується на Telegram-каналі https://t.me/NAZK_gov_ua.

???????Працівники, які утримують двох чи більше дітей можуть скористатись правом на податкову соціальну пільгу

11.03.2020

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, може скористатись правом на податкову соціальну пільгу у розрахунку на кожну дитину.

При цьому розмір нарахованої заробітної плати протягом звітного місяця, який дає право на застосування пільги на 2-х дітей не має перевищувати 5880,00 грн, на 3-х дітей – 8820,00 грн, на 4-х дітей – 11760,00 гривень.

Працівник, який утримує двох чи більше дітей і в якого нарахований дохід не перевищує вищезазначені розміри, має право на застосування пільг, зокрема на кожну дитину віком до 18 років, яка не є особою з інвалідністю в сумі 1051 грн та на кожну дитину з інвалідністю – 1576,50 гривень.

Нагадаємо, податкова соціальна пільга – це можливість платника податку зменшити нараховану суму місячної заробітної плати на розмір такої пільги.

Перелік соціальних пільг, порядок їх надання та категорії платників, які мають право на застосування податкової соціальної пільги визначені статтею 169 Податкового кодексу України.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2020 році ця сума становитиме 2940 гривень.

Пільга застосовується до нарахованого місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати) та з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про її застосування та документів, що підтверджують таке право. Перелік зазначених документів та порядок їх подання затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 № 1227.

???????Частину витрат за навчання в інтернатурі вищого медичного закладу можна повернути

11.03.2020 Фото без опису

Громадяни, які бажають повернути частину сплачених коштів за навчання в інтернатурі вищого медичного закладу, мають подати декларацію про майновий стан і доходи. 

Для отримання податкової знижки, платник податків подає за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2020 року. 

Разом з декларацією громадянам необхідно подати :

-довідку про доходи за звітний рік, в якій зазначається сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою), розмір та сума податкової соціальної пільги, сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб;

-копію паспорта особи, яка звертається за податковою знижкою;

-копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);

-копії договорів;

-копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати.

У разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення також необхідно надати документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини чи копію свідоцтва про вступ у шлюб).

Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Нагадаємо, податковою знижкою можуть скористатись громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які сплачують податок з доходів фізичних осіб. Фізичні особи - підприємці права на податкову знижку не мають, оскільки податок з доходів фізичних осіб не сплачують.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у пункті 166.3 статті 166 Податкового кодексу України.

Податкова декларація подається платником податків  в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

За несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи передбачена відповідальність

11.03.2020 Фото без опису

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що до 1 травня 2020 року триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року, під час якої окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річні податкові декларації про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Відповідно до пункту 120.1 статті 120 Податкового кодексу України несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, які зобов’язані нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання яких до контролюючих органів передбачено Податковим кодексом України, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Крім того, відповідно до статті 164¹ Податкового кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, наведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також слід зазначити, у разі, якщо контролюючий самостійно визначає суму податкового зобов'язання, до фізичної особи застосовується штраф у розмірі 25 відс. суми донарахованого податку, а при повторному протягом 1095 днів порушенні – 50 відс. суми нарахованого податкового зобов'язання.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 №177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року № 859».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора