«Як вберегтись від кишкових інфекцій»
«Як вберегтись від кишкових інфекцій»
У літній період почастішали випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням продуктів харчування та питної води.
Більшість групових захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Основними причинами спалахів є недотримання елементарних правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів та готових страв в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.
Джерелами передачі інфекції найчастіше стають готові страви: салати, заливні та фаршировані страви, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом тощо.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Тисменицьке управління Головного управління Держпродспоживслужби служби у Івано-Франківській області рекомендує:
- не вживати продуктів харчування та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченим терміном споживання. Зберігати продукти тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти харчування споживач має право вимагати у продавця документи, які засвідчують якість та безпечність продукції;
- не вживати незнайомі дикорослинні гриби, ягоди, різнотрав’я. При харчуванні у несприятливих умовах (лісі, пляжах тощо) виключати контакт з ґрунтом та піском;
- не готувати їжу з сировини сумнівної якості. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного вживання вони мають піддаватися вторинній термічній обробці. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
- не брати у дорогу продукти , що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- на святкування (весілля, випускні вечори, дні народження тощо) не виготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, фаршировані страви, м’ясні салати, заливні страви, рублені м’ясні страви). При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- не вживати сирих яєць, особливо дітям. Перед використанням яєць їх слід промити;
- для приготування їжі та вживанням завжди мити руки з милом, особливо після відвідування санвузла;
- при відпочинку з дітьми, батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та дотримання правил особистої гігієни. Слідкувати за тим, щоб діти не вживали незнайомих ягід, сирих грибів;
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (болей у животі, наявність проносу, блювоти, підвищення температури тіла, головного болю) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечно!