Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗБЕРЕЖЕМО ПЕРВОЦВІТИ!!!

Дата: 01.03.2022 11:05
Кількість переглядів: 4154

Більшість первоцвітів України занесено до Червоної книги. Це означає, що їх ні в якому разі не можна зривати, а тим більше купувати. Оскільки попит завжди створює пропозицію перше, що ми можимо зробити для захисту рослин які зникають припинити їх купляти. Кожна матір мріє про гарне майбутнє для своїх дітей,зберігаючи зникаючі види рослин, ми даємо шанс нашим дітям та нащадкам побачити їх проростаючими в лісі, полі, на схилах,  а не тільки на фотографіях і картинах.

Підсніжник

Існує думка, що підсніжник — це перша квітка, що виросла на Землі. За однією з легенд, коли Адама і Єву вигнали з раю, вся земля була покрита снігом. Єві було так холодно, що вона навіть заплакала. Тоді кілька сніжинок перетворилися на ніжні білі підсніжники. Відтодіця квітка є символом надії та світлого майбутнього.Фото без опису

Цибуля ведмежа (черемша)

З цією квіткою пов'язана цікава й кумедна легенда. Вирішили якось мисливець і ведмідь жити в мирі та й почали в гості один до одного ходити. І дуже вже подобалися мисливцю страви ведмедиці, але ведмідь запевняв, що ніякого секрету немає. Вирішив мисливець піти на хитрість і відправив дружину до ведмедиці, а та й розвідала таємницю. Виявилося, що страви були такі смачні, бо ведмедиця додавала до них черемшу. Ведмідь образився на мисливця, і вони знову почали ворогувати.

Фото без опису

Відповідно до вимог Законів України “Про охорону природнього навколишнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію Карпатського округу  та з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, Загвіздянська сільська рада повідомляє: у весняний період триває торгівля ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, в тому числі рослин, занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Збирання цих видів рослин призводить до знищення популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин , а також конвалії звичайної відбувається на ринках та поза їх межами.

 За збір, продаж та купівлю первоцівітів передбачена адміністративна відповідальність: Стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах

Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу -

тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, -

тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах -

тягне за собою накладення штрафу від трьох до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

{Кодекс доповнено статтею 88 - 1 згідно із Законом № 81/96-ВР від 06.03.96 ; із змінами, внесеними згідно із Законами № 55/97-ВР від 07.02.97 , № 1827-VI від 21.01.2010 ; текст статті 88 - 1 в редакції Закону № 322-VIII від 09.04.2015 }

      Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора