Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕРНЕННЯ! БОРЩІВНИК – ОТРУЙНИЙ ТА НЕБЕЗПЕЧНИЙ!

Дата: 23.05.2022 10:23
Кількість переглядів: 3802

Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки, що під дією ультрафіолетового випромінювання надають йому токсичних властивостей. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні, розвиваються поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів, випасання худоби (молоді листки поїдають вівці та корови). Ставлення до борщівника Сосновського має бути як до карантинної рослини.

Способи боротьби із небезпечною рослиною не є складні. З урахуванням того, що розмножується вона виключно насінням, потрібно не допускати появи квітконосів. ПАМЯТАЙТЕ, що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати. Борщівник на обійсті викопують (тільки в щільному одязі і в гумових рукавичках). Викопування товстих коренів добре допомагає у знешкодженні рослин на городі. З початку відростання борщівника і обов’язково перед початком цвітіння, рекомендують обробляти його гербіцидами (раундалом, торнадо, граунталом та іншими).

ЗВЕРТАЄМОСЯ до всіх жителів Загвіздянської ТГ не бути байдужими до власного добробуту, а вести боротьбу із цією небезпечною рослиною на благо всієї громади.

Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність (ШТРАФ) за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тільки взявшись всією громадою, поєднуючи різні методи знищення протягом кількох років, можна позбутися цього окупанта.

 

Сільський голова                                 Ружанський В. В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора