Увага! Дизентерія!
Літо – сприятлива пора для розвитку шлунково-кишкових інфекцій. Одна з них
дизентерія.
Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.
Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального
відділу товстої кишки з типовими проявами коліту з та появою крові у випорожненнях.
Причини дизентерії
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів
виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви.
Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно
від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді
випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення
правил особистої гігієни та санітарних вимог.Дизентерія може протікати як у хронічній, так
і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три
дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту зараження
Симптоми дизентерії:
– нудота;
– діарея(понос);
– головний біль;
– зневоднення організму;
– підвищена температура;
– млявість;
– болі у печінці, шлунку;
– загальна інтоксикація організму.
При появі перших ознак захворювання ,обов’язково звертайтесь до лікаря!
При наявності блювоти протягом перших десяти – дванадцяти годин показано голодування з
рясним питвом.
Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення
необхідних досліджень.
Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних
заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни:
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не
перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках,
обов’язково повинні пройти термічну обробку;
– не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном
зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з
централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні
(криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте
окропом;
– при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за
допомогою до медзакладу.
Будьте здорові!
Т.в.о.начальника Богородчанського відділу Лілія КОНЦУР