Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У період з 25 листопада по 10 грудня традиційно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Дата: 14.11.2022 11:43
Кількість переглядів: 178

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства».

Тисячі громадян  та сотні державних і громадських організацій з більш, ніж 100 країн світу, активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про свої форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабель, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Щорічно акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей.

Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня - Всесвітній  день боротьби зі СНІДом;

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня - Міжнародний день волонтера;

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня - Міжнародний день прав людини.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства ( у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;

 - з питань попередження домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, формування свідомості всіх вразливих груп населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства.

З метою формування у громадськості «нульової толерантності» до різних форм насильства, привернення уваги до жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок та активізації роботи щодо функціонування спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб в адміністративно-територіальних одиницях регіонів проводяться інформаційні кампанії, брифінги, круглі столи, міжвідомчі координаційні ради, тематичні виставки, презентації і т.д.

Сьогодні ООН пропонує надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору аби висловити свою солідарність з рухом в ім'я майбутнього, що вільне від насильства стосовно жінок і дівчат. Разом з тим, у багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора