«Прихований голод» або проблема йододефіциту.
Йодний дефіцит – проблема, знайома практично всім країнам світу.
Для відновлення йоду в організмі й запобігання викликаних ним захворювань,
впроваджуються постійно діючі програми на державному рівні: обов’язкове
йодування солі й використання її не тільки в домашніх умовах, але й у
харчовій промисловості. Крім цього, обов’язковим є проведення регулярних
обстежень щитоподібної залози, для якої йод є основою синтезу гормонів, у
свою чергу, без яких неможливе нормальне функціонування організму.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. А
він необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду призводить до
порушення функцій чи не найголовнішого органу у нашому організмі –
щитоподібної залози.
Наслідки нестачі йоду в організмі:
відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
збільшення щитовидної залози (зоб);
затримка росту у дітей;
затримка інтелектуального розвитку у дітей;
зниження розумової активності у дорослих;
порушення обмінних процесів;
загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у
жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в
майбутньому);
неонатальний гіпотиреоз;
рак щитовидної залози;
погіршення пам’яті, слуху;
підвищення холестерину;
сухість шкіри, втрата її еластичності;
порушення роботи кишківника;
відчуття холоду;
різке зниження чи підвищення маси тіла;
набряки;
випадіння волосся тощо.
Йод є головним елементом для синтезу гормонів щитоподібної залози.
Потреба в мікроелементі залежить від віку, особливостей біологічного
стану, обміну речовин, періоду життя, статі, фізичної активності, наявності
хронічних хвороб й інших факторів. У наш час, добова потреба йоду враховує
вік людини i має такий вигляд:
діти до 12 місяців – 100 мкг, від 2 до 12 років – 120 мкг,
підлітки i дорослі –150 мкг,
вагітні жінки і матери, які годують дитину груддю, – 200 мкг,
люди похилого віку – 100 мкг на добу.
Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг
йоду на добу!
У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область,
де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни
дефіцит йоду виражений не так сильно.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на
добу.
До 90% цього мікроелемента людина отримує з їжею і лише незначну
кількість – з водою та повітрям. Нині цілком доведено зв’язок між вмістом
йоду у ґрунті, воді, продуктах харчування та ступенем зобної ендемії. У
населення, що проживає в йододефіцитних районах, найчастішим видимим
проявом дефіциту йоду є ендемічний зоб (дифузний, вузлуватий/
багатовузлуватий, змішаний), що має різні розміри.
Особливо небезпечною недостатність йоду для вагітних жінок є через
те, що це веде до збільшення частоти викиднів, мертвонародження, підвищення
перинатальної та дитячої смертності, ризику народження дітей з аномаліями
розвитку.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі
продукти:
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
морську капусту (ламінарію);
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани,
спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.
Чому йодний дефіцит називають прихованим голодом?
У регіонах, де продукти харчування й вода бідні на йод, частіше
зустрічаються безплідні подружні пари, жінкам складніше виносити дитину,
діти відстають у розумовому й фізичному розвитку, порушується статевий
розвиток хлопчиків і дівчаток. Список можна було б продовжити. Але
захворювання, пов’язані з дефіцитом йоду, розвиваються поступово, тривалий
час, залишаючись непоміченими. Недарма йодний дефіцит називають
прихованим голодом. Тому навіть якщо в даний момент у людини немає
клінічних проявів йододефіцитних захворювань, але вона мешкає в
йододефіцитному регіоні, необхідна профілактика - щоб уникнути негативних
наслідків у майбутньому.
Індивідуальна профілактика передбачає призначення препаратів калій
йодиду конкретним людям за показами. Це, до прикладу, можуть бути вагітні
жінки, жінки, які годують груддю, хворі з патологією щитоподібної залози.
Найефективнішим та найдешевшим способом профілактики дефіциту
йоду в організмі є споживання йодованої солі. У більше, ніж 140 країн така
норма навіть прописана в законодавстві.
За даними Інституту медицини США, дорослі чоловіки та жінки для
профілактики дефіциту мають вживати 150 мкг йоду на добу. Для прикладу, в
одній чайній ложці йодованої солі 250 мкг йоду. Тому тримайте на кухні цей
цінний продукт і додавайте до страв.
Начальник Богородчанського відділу Валентина ЛЕВИЦЬКА