Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗБЕРЕЖЕННЯ РАННЬОКВІТУЧИХ!

Дата: 15.03.2023 16:23
Кількість переглядів: 169

Відповідно до вимог Законів України “Про охорону природнього навколишнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію Карпатського округу  та з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, особливо тих видів рослин, які занесені до Червоної книги України,  Загвіздянська сільська рада повідомляє: 

З метою збереження первоцвітів, посилення державного нагляду (контролю) в галузі збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, у весняно-літній період 2023 року на території Загвіздянської сільської територіальної громади будуть проводитись відповідні заходи.

У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої  землі. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені  до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші.

Прогулянка до лісу ранньою весною – просто спокуса. Але не поспішайте рвати це чудо – первоцвіт! Збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки. Ми знищуємо ці квіти, якщо збираємо і продаємо, та допомагаємо знищувати, якщо купуємо. Кожен покупець букетику стимулює браконьєрів знищувати квіти і в наступному році.

Ці рослини підлягають суворій охороні. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ».

За знищення або незаконне вилучення первоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність і навіть кримінальна відповідальність.

 Законодавство України суворо забороняє купівлю рідкісних дикорослих рослин. Тобто, коли хтось із громадян придбав букетик підсніжників чи пролісків, заплативши за нього певну суму, то він автоматично став порушником закону.

     За збір, продаж та купівлю первоцівітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів  рослинного світу. Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

   Також, варто зауважити, що за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення, залежно від виду рослини.

   Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи.

 Таким чином, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими, берегти природу і не знищувати ранньоквітучі об’єкти рослинного світу.

 

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора