Що варто знати про ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) досить широко розповсюджені і займають
друге місце після гострих респіраторних захворювань. За оцінками ВООЗ,
щорічно на гострі кишкові інфекції хворіють понад 500 мільйонів людей. Як
свідчать дані ВООЗ, дизентерія й інші ГКІ щорічно стають причиною смерті
більше ніж 5 мільйонів дітей.
Тепла пора року є сприятливою для поширення гострих кишкових
інфекцій (ГКІ) та харчових отруєнь, виникнення їх спалахів.
ГКІ – це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації
організму, при яких уражається шлунково-кишковий тракт.
Характерні клінічні прояви: загальна слабкість, біль у животі, пронос,
блювання, підвищення температури тіла, головний біль.
Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в
організм людини із зараженою їжею чи водою.
Серед гострих кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються:
ротавірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз, ентеровірусна інфекція; до
ГКІ відносяться вірусний гепатит А, черевний тиф та інші.
Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних
проявів) триває від кількох годин до 7-ми днів.
Джерелом інфекції є хвора людина та носій збудника.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під
час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій продукції
тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти),
немитих фруктах і овочах.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
використовувати безпечну воду (з централізованого водопроводу,
бутильовану), не пити воду з неперевірених джерел;
дотримуватись правил особистої гігієни (часто мити руки з милом,
особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету);
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що
використовуються для приготування їжі;
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається
приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти
(сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо), для обробки сирих продуктів
використовувати окремі ножі, розробні дошки тощо;
не вживати протерміновані продукти, для приготування їжі
використовувати тільки свіжі харчові продукти;
при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати
чисту упаковку (контейнери для харчових продуктів тощо);
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях
несанкціонованої торгівлі;
не давати маленьким дітям не кип’ячене розливне молоко, сирі яйця
тощо;
не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів,
уникати заковтування води під час купання;
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного
захворювання.
Також рекомендуємо вакцинувати дітей проти ротавірусної інфекції.
Вакцина Ротарікс вводиться у ранньому віці 6 -24 тижні (2 дози з інтервалом не
менше 4 тижнів).
Дослухайтесь до цих рекомендацій та пам’ятайте: хворобу легше
попередити, ніж лікувати.
При появі симптомів ГКІ своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це
стосується дітей раннього віку.
Завідувач відділення епіднагляду та
профілактики інфекційних хвороб
Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Надія ГЛУШКО