ХОЛЕРА
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових
продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера
передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при
вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при
побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай,
починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у
харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні
плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких
температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих
річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний
вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого
сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато
рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення
крові і зневоднення організму;
через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все
- починаючи з литкових м'язів;
загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються
нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється,
а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
задишка, різка слабкість.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших
симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи
готувати їжу, після відвідування туалету;
використовуйте чисту воду;
мийте овочі і фрукти перед вживанням;
ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед
вживанням.
Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним
одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може
розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Статистика
Випадки холери в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007, 2011 роках.
У 1998 році у Донецькій області (2 випадки) та в Криму (1), у 1999 році у
Дніпропетровській (2), Донецькій (4) Запорізькій (3) та Одеській (1) областях.
У 2007 році у м. Суми (1) та 2011 році у Донецькій області зареєстровано – 33
випадки холери. В інші роки випадки холери не реєструвалися до 2018 року.
Лікар-епідеміолог Світлана ГАВРИЛКО