Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

САЛЬМОНЕЛЬОЗ-НЕБЕЗПЕЧНЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 28.06.2023 15:36
Кількість переглядів: 150

Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке перебігає у вигляді
гастроентериту або гастроентероколіту. Актуальність сальмонельозу
зумовлена значним його поширенням, частими спалахами, високою
захворюваністю поміж дітей молодшого віку. У більшості країн світу
спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз.
Він відноситься до однієї з найважчих кишкових захворювань.
Щороку в Україні реєструється десятки тисяч кишкових захворювань,
спричинених сальмонелою.
Сальмонели, як і решта збудників кишкових інфекцій, можна побачити
лише під мікроскопом. Мають вони вигляд палички, дуже стійкі у зовнішньому
середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за
температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за
кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13
місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9
місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних
продуктів не гарантує від зараження, оскільки в копченому м’ясі із 12-19%
вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.
Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих
умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових
продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися
в об’єктах зовнішнього середовища, грунті створює можливість зараження
побутовим шляхом.
Як виникає зараження?
Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних
умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин.
Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині,
домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі
на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони становлять, якщо працюють на
харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах,
пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи
сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели
розмножуються у тонкій кишці.
Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від
декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.
Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних
продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних
продуктів, овочів та фруктів.
Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі,
підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що
часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.

Ефективне лікування цього захворювання можливе лише в умовах
інфекційного стаціонару.
Тому прислухайтеся до основних рекомендацій, щоб запобігти зараженню
сальмонелою:
 Не вживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном
придатності.
 Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних
ринках. Адже вони продаються без необхідного ветеринарно-санітарного
контролю. Нехтуючи цим правилом, ви можете придбати продукти від хворих
тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, тому, що під час розмноження
сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються.
 Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися
правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також
використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, обробні дошки
використовуйте окремо для сирої та готової продукції, особливо м’яса. Це
дуже важливо для запобігання вторинного зараження виготовлених страв
сальмонелами із сирих продуктів.
 Вживайте безпечну воду (очищену чи кип’ячену).
 Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте під проточною водою, а краще
обдавайте їх окропом.
 Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що
підлягають достатній термічній обробці.
 Не допускайте в житлові приміщення мух, особливо туди, де
зберігаються продукти харчування
 І найголовніше золоте правило – всі швидкопсуючі продукти потрібно
зберігати у холодильнику та дотримуватись правил особистої гігієни.
Не порушуйте цих правил! Виконати їх легше, ніж лікуватись!

Фото без опису

Лікар-епідеміолог Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Світлана ГАВРИЛКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора