Основні фактори ризику захворювань серця
Всесвітній день серця.
Основні фактори ризику захворювань серця
Всесвітній день серця ( World Heart Day)- відзначається щорічно 29 вересня.
Мета введення цієї дати – підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки,
яка викликана епідемією серцево – судинних захворювань в світі, а також
ініцюювати профілактичні заходи щодо ішемічної хвороби серця і мозкового
інсульту серед усіх груп населення.
Серед усіх захворювань серця найбільш часто зустрічаються:
Ішемічна хвороба серця. Ії причина криється в нестачі
кровопостачання міокарда внаслідок ураження коронарних артерій.
Аритмія. У цю групу входять хвороби, пов’язані з порушенням
серцевого ритму
Кардіоміопатія. Це група патологій, при яких виявляються збільшені
розміри порожнин, які проявляються ознаками серцево – судинною недостатності,
порушеннями ритму.
Серцеві вади. Сюди входять вроджені та набуті патології.
Атеросклероз. Хронічне захворювання, яке характеризується
ураженням стінки судин, що живлять серце.
Гіпертензія. Ця проблема характеризується головним симптомом –
підвищеним артеріальним тиском.
Хвороби ендокарду, міокарду. Виникають через запальні процеси в
серцевих тканинах.
Перикардит. Патології, викликані проблемами із зовнішньою серцевою
оболонкою.
Міокардіодистрофія. У цю групу входять хвороби, що
супроводжуються порушеннями обмінних процесів в серцево – судинній системі.
Основні симптоми захворювань серця:
1. Гострий, пекучий біль, що віддає в ліву руку, лопатку, шию.
2. Порушений пульс (уповільнений, або прискорений).
3. Задишка в спокої, або під час фізичного навантаження.
4. Коливання серцевого тиску за невеликий проміжок часу.
5. Набряки, що з’являються внаслідок неспроможності серця справитись з
навантаженням.
6. Загальна слабкість і підвищена втома.
7. Кашель, який може проявлятися на фоні серцевої недостатності.
Серцево – судинні захворювання є основною причиною смертності в світі.
Щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів.
За офіційними даними Міністерства фінансів України від хвороб систем
кровообігу у 2022 році померло 36724 осіб, 64,15%, з них:
ішемічна хвороба серця – 25618, 44,75%;
цереброваскулярні хвороби 7110, 12,42%;
алкогольна кардіоміопатія 379, 0,66%
Які основні фактори ризику, що призводять до хвороб серця та
передчасної смерті?
1. Високий артеріальний тиск
Підвищений артеріальний тиск (АТ) без належного лікування може призвести
до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та
інших ускладнень. Навіть помірне підвищення АТ пов’язане зі зменшенням
тривалості життя.
2. Погане харчування
Головні вороги серця – це переїдання, недостатнє споживання овочів та
фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі.
За оцінкою фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне
харчування і пов’язане з ним порушення роботи органів травлення.
Білки, жири, вуглеводи мають бути присутні в щоденному раціоні.
Обов’язково треба включати до кожного прийому їжі овочі. Вважається, що
найбільшу користь приносять рослинні продукти, вирощені в тому регіоні, де ви
живете. Тому потрібно їсти сезонні овочі, робити заготовки на зиму в морозильній
камері. А ось від маринованих та консервованих продуктів краще відмовитись через
великий вміст солі.
3. Холестерин
Печінка виробляє достатню кількість холестерину для задоволення потреб
організму (потрібен для будівництва клітин, вироблення вітаміну D, гормонів і
жовчних кислот), але часто ми отримуємо занадто багато холестерину з їжі.
Додатковий холестерин може накопичуватись у стінках артерій, у тому числі
серцевих. Це призводить до звуження артерій і зменшує приплив крові до серця,
мозку, нирок та інших частин тіла та підвищує ймовірність ІХС та інфаркту та
інсульту.
Зазвичай немає жодних ознак того, що у вас підвищений рівень холестерину.
Єдиний спосіб дізнатися про це – здати аналіз.
4. Високий індекс маси тіла
Надмірна вага підвищує ризик серцево – судинних захворювань. Тож,
потрібно слідкувати за вагою і харчуватися здоровою , збалансованою їжею.
Підримуйте масу тіла у межах ІМТ 18,5-25 завдяки щоденній фізичній активності.
5. Тютюновий дим
Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена курінням. Куріння є одним
із ключових факторів ризику ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби
периферичних судин.
6. Високий рівень глюкози
Надмірна кількість цукру в харчуванні призводить не тільки до виникнення
зайвої ваги, але і сприяє розвитку серйозних захворювань, як то діабет.
Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3
рази вищий за інших. Для збереження здоров’я виключіть із меню продукти, які
містять доданий цукор. Природні джерела цукру – фрукти, мед, однак його слід
вживати контрольовано.
7. Порушення функції роботи нирок
Порушення функції роботи нирок є важливим чинником ризику розвитку
серцево – судинних ускладнень. Хвороби серця – найпоширеніша причина смерті
серед пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі.
Коли нирки не працюють належним чином, гормональна система, яка регулює
кров’яний тиск, повинна працювати більше, щоб збільшити кровопостачання нирок.
Коли це відбувається, серцю доводиться працювати сильніше, що може призвести
до серцевих захворювань.
8. Вживання алкоголю
Безпечної дози алкоголю не існує. Вживання алкоголю шкідливе для серцево –
судинної системи, викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів і
онкозахворювань.
9. Низька фізична активність
Регулярна фізична активність зменшує ризик серцево – судинних хвороб, За
даними ВООЗ для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною
активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень. Однак, якщо у вас сидячий спосіб
життя, варто рухатися не менше години на день. Для початку намагайтеся, щоденно
гуляти на свіжому повітрі, робити зарядку.
Пам’ятайте, що хвороби краще попередити, ніж лікувати.
Бережіть серце!
Біолог санітарно-гігієнічної лабораторії
Богородчанського відділу
Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Галина ВАСИЛИК