Що таке імунітет? Як посилити та зміцнити його, щоб не хворіти.
Імунітет — це здатність організму чинити опір інфекції, тобто захищати від
тієї чи іншої хвороби, знешкоджуючи її збудника (вірус, бактерію або грибок).
Імунітет може бути вроджений (він дозволяє нам боротися з хворобами
загалом) і набутий, тобто формується вже після народження — внаслідок зустрічі
з конкретною інфекцією (і захищає лише від неї).
Вперше зустрівшись зі збудником будь-якої хвороби, наш організм формує
стратегію боротьби з нею — і під час наступної зустрічі відразу чинить
ефективний опір. Фактично це означає, що наше тіло може запам’ятати і за якийсь
час впізнати перенесені хвороби.
Нерідко імунна пам’ять зберігає спогади про події, які давно стерлися
з пам’яті звичайної. Скажімо, часто ми не пам’ятаємо, як у ранньому дитинстві
хворіли на вітрянку чи робили щеплення БЦЖ, а ось наш імунітет про це пам’ятає
- і не дає захворіти вдруге, знешкоджуючи частки вірусу вітряної віспи (або
палички Коха), що потрапили у ваш організм.
Що відбувається після одужання?
Антитіла залишаються в крові й продовжують патрулювати організм
на випадок повторного зараження. Саме тому їх можна знайти у пацієнтів,
що одужали, через тижні, місяці і навіть роки. Частина B-лімфоцитів
перетворюється на так звані клітини пам’яті. Під час повторної зустрічі з
інфекцією вони активізуються і знову запускають вже налагоджений конвеєр,
забезпечуючи швидку імунну відповідь.
Однак це не означає, що людина захищена від повторного зараження. Сила
імунної відповіді залежить від багатьох факторів, найперше — від важкості
перенесеної хвороби та часу, що минув від моменту одужання.
Зазвичай, чим важче протікає захворювання, тим сильнішим буде захист від
повторної інфекції. А чим більше часу минуло після одужання, тим менш
ефективною буде імунна відповідь.
Складові елементи вродженого імунітету:
Шкіра. Шкіра здорової людини має кислу реакцію (рН 5,5). Тому для
догляду за шкірою, особливо обличчя, варто використовувати відповідні очищаючі
косметичні засоби, що мають нейтральне рН.
Слина. В слині міститься лізоцим, речовина, що руйнує багато
мікробів. Власне тому до складу деяких смоктальних таблеток від болю в горлі
входить діюча речовина лізоцим.
Сльози. Сльози захищають очі від пилу та інфекції. При пересиханні
очей офтальмологи можуть призначити спеціальні краплі.
Шлунковий сік. Шлунковий сік містить соляну кислоту, має сильно
кислу реакцію (рН 2), що руйнує патогени, практично перетравлює їх.
Здоровий кишківник. Здорова мікрофлора кишківника є наступним
потужним бар’єром проти патогенів. Своєю чергою, стан дисбактеріозу –
порушення співвідношення «дружніх» та патогенних мікроорганізмів, що має бути
приблизно 80 до 20% відповідно –веде до проблем із його захистом. Із метою
відновлення природного балансу корисних мікроорганізмів у кишківнику лікарі
призначають пробіотики (лакто- чи біфідобактерії) та пребіотики (поживні
речовини, що сприяють росту «корисних» бактерій), зокрема, дітям.
Клітини та спеціальні захисні білки крові. Якщо інфекційний
патоген все ж долає перший бар’єр, то наступним місцем «боротьби» із інфекцією
будуть лімфатичні вузли, де клітини та захисні білки намагатимуться
«локалізувати» інфекцію. Цей процес можна відчути, наприклад, під щелепою –
збільшені болючі лімфатичні вузли при ангіні.
Упродовж двох тижнів від потрапляння патогена (віруса, бактерії) наша
імунна система вчиться відповідати специфічно, тобто конкретно на дію цього
мікроорганізму. Складові елементи набутого (специфічного) імунітету: антитіла,
що виробляються В-лімфоцитами; Т-лімфоцити проти конкретних патогенів.
Імунна система безупинно захищає нас від шкідливих мікроорганізмів, але,
коли захист не справляється, ми хворіємо.
Ось декілька порад, як посилити та зміцнити імунітет дорослим і
дітям та уникнути хвороб у холодну пору:
1. Дотримуйтесь здорового збалансованого харчування.
Обов’язково снідайте, оскільки їжа, переварюючись, виділяє тепло, що
зігріває організм зсередини. В щоденному раціоні варто на 10% збільшити
кількість білків і жирів (за рахунок риби, м’яса курки, індички, яловичини,
свинини, яєць), віддавати перевагу складним вуглеводам (кашам з цільнозерного
зерна, стравам з овочів) компотам, узварам з фруктів та сухофруктів, на десерт
вживати свіжі фрукти, овочі та ягоди.
В холодний період організм витрачає значно більше енергії для того, щоб
підтримувати температуру тіла та нормальний обмін речовин, ніж у теплу пору
року, тому невелике збільшення калорійності щоденного меню просто необхідне.
2. Перед виходом на вулицю перевіряйте показники термометра і
одягайтеся відповідно до погоди. Не допускайте переохолоджень організму,
особливо це стосується горла й ніг. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу
залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Адже гріє не товщина, а
кількість шарів одягу, головне, щоб він був просторий та із натуральних
матеріалів (бавовна, вовна, хутро).
3. У транспорті та інших громадських місцях намагайтеся триматися
подалі від тих, хто чхає або кашляє. Часто та ретельно мийте руки.На руках
людини з симптомами застуди віруси зберігаються близько двох годин, тому так
важливо часто мити руки.
4. Не куріть і не вживайте алкогольних напоїв. Паління зменшує
периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до холоду,
алкогольне сп’яніння сприяє утраті тепла, викликаючи оманливу ілюзію тепла та
знижуючи самоконтроль.
5. Висипайтеся, намагайтеся засинати до 22-23.00 год.
6. Уникайте тривалого стресу.
7. Регулярно виконуйте фізичні вправи.
8. Підтримуйте вагу тіла в межах норми.
Не перевантажуйте свій організм: якщо відчуваєте слабкість, усі
нетермінові справи краще відкласти й провести день вдома під ковдрою. Саме в
цей час імунна система завзято бореться з захворюванням.
А ще не забувайте взяти зранку п’ять речей (рукавички, шапку, шалик,
парасольку і термос з гарячим чаєм), які зроблять ваш день теплішим і
комфортнішим. Бажаємо міцного імунітету!