Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Залізо у воді: користь чи шкода?

Дата: 17.01.2024 14:08
Кількість переглядів: 51

■Як відомо, у воді містяться різні мінеральні речовини. Одним із металів,
присутніх у воді, є залізо. Залізо у воді зі свердловини та криниці має
найчастіше двовалентну форму. При цьому вода спочатку буде прозорою на
вигляд. Характерного жовто-бурого кольору вода може набути згодом через її
контакт із киснем повітря, внаслідок якого залізо окиснюється та надає її
забарвлення.
■З одного боку, залізо – життєво необхідний для розвитку і
функціонування людського організму елемент. Чого вартий лише гемоглобін –
складний білок, що містить залізо, основний структурний елемент еритроцитів.
Значною мірою завдяки залізу ми дихаємо, а значить живемо.
■З іншого боку, надмірний вміст заліза може зашкодити. Перевищення
норми вмісту заліза у воді може стати причиною виникнення цілого ряду
захворювань.
Про надмірний вміст даного елементу у воді можуть свідчити такі ознаки:
■вода має характерний іржавий колір;
■неприємний металевий присмак у роті;
■кип’ятіння води залишає жовтуватий наліт на посуді;
■іржавий наліт на сантехніці;
■плями на одязі після прання;
■колір напоїв, фруктів чи інших продуктів приготовлених у воді стає темніший,
ніж був спочатку.
Норма вмісту заліза у воді (згідно ДСанПіН 2.2.4-171.10) – не більше 0,2
мг/дм3. Наскільки небезпечне перевищення норми, і що буде, якщо
спостерігатиметься його нестача?
Нестача заліза у воді стає причиною:
■поганого апетиту;
■занепаду сил, запаморочень або непритомності ;
■сухості шкіри;
■проблем з волоссям;
■ламкості нігтів;
■проблем з пам’яттю, дратівливості і сонливості;
■зниження імунітету;
■простудних і кишкових захворювань.
Як правило організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці.
Потім залізо в разі потреби організму надходить до відповідного органа. Однак
підвищений вміст заліза у воді спричиняє додаткове навантаження на органи, в
яких накопичується залізо.
Перевищення норми вмісту заліза у воді також може стати причиною
виникнення порушення функцій та розвитку цілого ряду захворювань:
■порушень метаболізму;
■проблем з шлунково-кишковим трактом (печія, нудота, блювота, запор, діарея і
метеоризм);
■проблем з селезінкою, печінкою, підшлунковою залозою, серцем, нирками;
■погіршення стану шкіри і різних шкірних проблем, таких як екзема або прищі;
■слабкості і запаморочення;

■алергічних реакцій;
■ діабету та артриту;
На думку багатьох вчених і лікарів, надлишок заліза у воді навіть може
стати причиною розвитку онкологічних захворювань.
!!! Однак не варто хвилюватися завчасно. Відомо, що залізо дуже погано
засвоюється організмом, часто не більше 10%. Найкраще воно засвоюється із
продуктів тваринного походження – до 30%, а найгірше з рослинних продуктів –
1-6%. Тому, враховуючи незначну засвоюваність заліза, а також наявність у
рідині речовин, які додатково зменшують його показник, можна сказати, що
вода, що містить залізо, впливає швидше на органолептичні властивості ( смак,
колір), ніж на здоров’я людини.

■ Вода з великим вмістом заліза - шкода в побуті

Вода з підвищеним вмістом заліза залишає осад на трубах, сантехніці.
Крім того, вона залишає іржаві плями на одязі після прання. Залізо з часом
виводить з придатності водогіни та всі побутові прилади, що пов’язані з водою.

■Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза?
Перша причина - це дізнатися, чи присутнє залізо взагалі.
Друга причина - дізнатися, в якій кількості присутнє залізо у воді.
Для того, щоб остаточно переконатися, наскільки безпечна вода, яку ви
споживаєте, можна звернутися в лабораторію Богородчанського відділу Івано-
Франківського районного відділу ДУ “Івано-Франківський обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України» чи іншу акредитовану
лабораторію.
Забір проби можна зробити самостійно в чистий посуд і принести в
лабораторію в кількості не менше 1 л. Фахівці проведуть відповідні лабораторні
дослідження, нададуть Вам результат, а також рекомендації при невідповідності
показників гігієнічним вимогам.
!!! Пам’ятайте, навіть якщо вода здається прозорою та чистою, зовсім не
означає, що вона придатна та безпечна для споживання.
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища
санітарно-гігієнічної лабораторії
Богородчанського відділу
Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Юлія Кос


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора