Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчування під час довготривалого відключення світла

Дата: 17.06.2024 14:32
Кількість переглядів: 160

■ На всій території України дуже часто трапляються довготривалі відключення
світла. Але відсутність електрики — це точно не привід голодувати.
Незважаючи на довготривалі відключення світла, організму людини варто
отримувати їжу, яка буде забезпечувати його енергією.
■ Але до таких умов краще підготувати завчасно. Для цього слід запастися
необхідними продуктами. Обирати потрібно ті продукти, які можна
приготувати заздалегідь або ті, які довше залишаються придатними до
споживання без холодильника, а також ті, які смачні навіть в холодному
вигляді.
■ То чим харчуватись, якщо у Вас довготривале відключення світла???
Пам’ятайте!  Кожен Ваш основний прийом їжі повинен бути повноцінним, а в
тих продуктах, що не потребують термічної обробки повинні міститись корисні
речовини , а саме: місце і білки, і вуглеводи, і жири,і клітковина.
Також у Вас можуть виникнути проблеми з отриманням усіх необхідних для
організму вітамінів та мікроелементів. Вони, у свою чергу, важливі для
нормальної роботи організму.
■■ Продукти, які корисно мати під час довготривалого відключення світла:
►Білки: консерви (рибні або м’ясні у власному соці чи томаті, консервовану
квасолю, сочевицю); паштети рибний, печінковий чи м’ясний;
кисломолочні продукти (сир — моцарела, фета, бринза, твердий, витриманий;
йогурти); сухе молоко; сушене м’ясо чи сушена риба; хумус; тофу/соєве м’ясо.
►Вуглеводи: хліб (бажано його обирати із цільного зерна, з висівками або
насінням), хлібці, лаваш; крупи: як сухі, так і консервовані (гречка, кус-кус,
рисова локшина, вівсянка швидкого приготування); сухі сніданки;
сублімовані каші та супи з нуту, сочевиці, грибів.
►Жири: сало, олія, печінка тріски, оливки, маслини, горіхи, насіння(льон,
кунжут, гарбузове, соняшникове),кокос шматочками/стружка, арахісова або
інші горіхові пасти.
►Клітковина: овочі та фрукти. Вони зберігаються довго, навіть без
холодильника і не потребують термічної обробки.
З овочів і зелені: такі свіжі варіанти – зелень, листя, капуста, морква, огірки,
помідори, перець, буряк, цибуля, часник, а з фруктів – яблука, груші, виноград,
цитрусові, банани.
Не забувайте і про ферментовані (квашена капуста, огірки, помідори), в’ялені
та сушені. Також підійде кабачкова ікра в банці, консервовані горошок та
кукурудза, пастеризований вакуумований буряк.
►Інше: гірчиця, сухофрукти, мед, варення, згущене молоко, шоколад,
батончики протеїнові або з горіхами та сухофруктами, пастилу.
■ Тримайте запас води та їжі, що не псується. Утилізуйте харчові продукти,
якщо порушено температурний режим зберігання.
■ Як правильно робити запас їжі???

Не обов’язково купувати всі продукти за один день, а краще під час кожного
походу до магазину поступово поповнити запас (особливо продукти
нетривалого зберігання).
Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища 
санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу Івано-
Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Свистяк Юлія

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт