Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новини

11 Липня, 2023 р., 10:11
                  ЗЕМЕЛЬНИЙ ПОДАТОК З ФIЗИЧНИХ ОСIБ рахунок отримувача UA518999980334199813000009598                                                 (номер рахунку) код платежу 18010700
10 Липня, 2023 р., 13:40
Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик інфікування людей в несприятливих умовах. Питне водопостачання населення повинно забезпечуватися тільки привізною та фасованою питною водою. За відсутності привізної питної води ні в якому разі не можна використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що при підтопленні у ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів. Важливо налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема забезпечити хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організувати гаряче харчування з використанням пересувних (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі. Бажано створити систему громадського харчування на місцях. На потерпілих від повені територіях необхідно організувати та здійснити заходи з дезінфекції та дератизації - для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів, як переносників збудників небезпечних інфекцій. Після сходу води з грунтового покриву необхідно:
28 Червня, 2023 р., 15:36
Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке перебігає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту. Актуальність сальмонельозу зумовлена значним його поширенням, частими спалахами, високою захворюваністю поміж дітей молодшого віку. У більшості країн світу спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз. Він відноситься до однієї з найважчих кишкових захворювань. Щороку в Україні реєструється десятки тисяч кишкових захворювань, спричинених сальмонелою. Сальмонели, як і решта збудників кишкових інфекцій, можна побачити лише під мікроскопом. Мають вони вигляд палички, дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки в копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів. Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися в об’єктах зовнішнього середовища, грунті створює можливість зараження побутовим шляхом. Як виникає зараження? Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин. Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони становлять, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб. Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів. Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.
28 Червня, 2023 р., 11:19
Національна соціальна сервісна служба спільно з Центр демократії та верховенства права розробили зразки договорів, які стосуються провадження волонтерської діяльності. Перший стосується укладання договору між волонтером та організацією, яка залучає волонтерів до своєї діяльності (http://surl.li/ihhmm), інший - між організацією, що залучає волонтерів, та органом державної влади або місцевим самоврядуванням (http://surl.li/ihhms).  
27 Червня, 2023 р., 15:41
ДО УВАГИ
22 Червня, 2023 р., 10:36
Міжнародний день боротьби зі сколіозом відзначається у всьому світі з ініціативи Асоціації сколіозу Великої Британії з 2013 року. Мета – об’єднати людей для боротьби з недугою і допомогти тим, хто вже страждає на сколіоз. Ці червневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер. За даними Східно-Європейської асоціації ортопедів, в Україні спостерігається страшна статистика дитячого сколіозу. Останні дослідження вказують на стрімке зростання проблем із хребтом у дітей молодшої вікової групи по всьому світу.  За результатами трирічного дослідження, що проводилося на території десяти країн Східної Європи, найгірша ситуація зі сколіозом зафіксована в Україні. Тут проблеми зі спиною ортопеди виявили у 23 % дітей (при цьому більше третини обстежених потребують спеціалізованих методик лікування). Сколіоз- це захворювання опорно-рухового апарату, яке характеризується викривленням хребта у фронтальній (боковій) площині, що призводить до супутніх захворювань, зниження якості життя та інвалідності. На початковій стадії він непомітний і розвивається здебільшого від 10 до 15 років. Основною причиною сколіозу є невідповідність розвитку м’язових та кісткових тканин у підлітковому віці, коли кістковий скелет швидко витягується, а м’язові тканини не встигають створити підтримуючий корсет. Сколіоз виявляють у 80% школярів та навіть дошкільнят. Найчастіше він зустрічається в період швидкого зростання дитини – у віці від 5 до 8 років та від 11 до 14 років.
19 Червня, 2023 р., 16:01
а сьогодні, за інформацією Міністерства освіти та науки України, 1 331 938 учнів здобувають освіту очно, а 1 454 702 – навчаються онлайн, а ще 1 213 751 – навчаються в змішаному форматі. У зв'язку з чим переважна частина дітей в Україні здобуває освіту дистанційно, що пов’язано з недостатньою кількістю бомбосховищ та/або укриттів, зокрема з 28 199 навчальних закладів в Україні, укриття наявні лише у 19 167 закладах, тобто у майже 68%.
16 Червня, 2023 р., 15:38
Група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових інфекцій, включає такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз, гострий гастроентерит, гострий ентероколіт, харчові токсикоінфекції, стафілококові отруєння. Ці хвороби є одними з найбільш поширених в світі. Кишкові інфекції часто зустрічаються у всіх країнах. Захворюваність залежить від соціально-економічних, кліматичних умов в країні, а також рівня розвитку медицини (ці фактори мають значення для прийняття профілактичних заходів). Спільними для цих інфекцій є механізм зараження і прояви захворювання, а також заходи профілактики.  Дизентерія — це гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту. Хворі на дизентерію заразні з першого дня хвороби, а нерідко і з кінця інкубаційного періоду, який, як правило, не перевищує тиждень. За збудником розрізняють амебну і бактеріальну дизентерію. Амебну дизентерію (амебіаз, амебний коліт) викликають амеби Entamoeba histolytica. Збудником бактеріальної дизентерії є паличкоподібні бактерії, що належать до роду шигел (Shigella). За тяжкістю перебігу дизентерії виділяються легку, середньотяжку і важку форми захворювання. Залежно від ураженого відділу шлунково-кишкового тракту існує три види дизентерії: - гастроентероколітична (переважно вражає слизові оболонки шлунку, тонкого і товстого кишечника); - гастроентерична (вражає переважно шлунок і тонкий кишечник); - колітична (вражає, головним чином, товстий кишечник). Джерелами збудника дизентерії є хворі люди та бактеріоносії (люди, у чий організм потрапив збудник інфекції, але на здоров'я яких це не вплинуло, тому що імунна система адаптувалася до збудника). Дизентерія передається: - контактно-побутовим шляхом (за недотримання правил особистої гігієни); - через їжу і воду (за наявності в них хвороботворних бактерій). Найчастіше (у 60% випадків) дизентерія трапляється у дітей до 5 років. Водночас шигельоз у дітей протікає складніше, ніж у дорослих. До основних симптомів дизентерії належать: -нудота; -блювота; -діарея; -підвищена температура тіла; -зневоднення організму; -біль у животі; -слабкість; -відсутність апетиту; -здуття живота; - часта дефекація. За легкої формі дизентерії спостерігається розлад шлунка, частий рідкий стул і незначна інтоксикація організму. Середньоважка форма шигельозу зазвичай характеризується підвищенням температури тіла, помірною інтоксикацією організму, різкими болями внизу живота і частим рідким стулом з кров'яними прожилками. Симптомами важкої форми дизентерії є озноб, нудота, блювота,
14 Червня, 2023 р., 16:58
ХОЛЕРА

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора