Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новини

10 Липня, 2023 р., 13:40
Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик інфікування людей в несприятливих умовах. Питне водопостачання населення повинно забезпечуватися тільки привізною та фасованою питною водою. За відсутності привізної питної води ні в якому разі не можна використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що при підтопленні у ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів. Важливо налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема забезпечити хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організувати гаряче харчування з використанням пересувних (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі. Бажано створити систему громадського харчування на місцях. На потерпілих від повені територіях необхідно організувати та здійснити заходи з дезінфекції та дератизації - для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів, як переносників збудників небезпечних інфекцій. Після сходу води з грунтового покриву необхідно:
28 Червня, 2023 р., 15:36
Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке перебігає у вигляді гастроентериту або гастроентероколіту. Актуальність сальмонельозу зумовлена значним його поширенням, частими спалахами, високою захворюваністю поміж дітей молодшого віку. У більшості країн світу спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз. Він відноситься до однієї з найважчих кишкових захворювань. Щороку в Україні реєструється десятки тисяч кишкових захворювань, спричинених сальмонелою. Сальмонели, як і решта збудників кишкових інфекцій, можна побачити лише під мікроскопом. Мають вони вигляд палички, дуже стійкі у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки в копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів. Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися в об’єктах зовнішнього середовища, грунті створює можливість зараження побутовим шляхом. Як виникає зараження? Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин. Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони становлять, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб. Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів. Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі, підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.
28 Червня, 2023 р., 11:19
Національна соціальна сервісна служба спільно з Центр демократії та верховенства права розробили зразки договорів, які стосуються провадження волонтерської діяльності. Перший стосується укладання договору між волонтером та організацією, яка залучає волонтерів до своєї діяльності (http://surl.li/ihhmm), інший - між організацією, що залучає волонтерів, та органом державної влади або місцевим самоврядуванням (http://surl.li/ihhms).  
27 Червня, 2023 р., 15:41
ДО УВАГИ
22 Червня, 2023 р., 10:36
Міжнародний день боротьби зі сколіозом відзначається у всьому світі з ініціативи Асоціації сколіозу Великої Британії з 2013 року. Мета – об’єднати людей для боротьби з недугою і допомогти тим, хто вже страждає на сколіоз. Ці червневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер. За даними Східно-Європейської асоціації ортопедів, в Україні спостерігається страшна статистика дитячого сколіозу. Останні дослідження вказують на стрімке зростання проблем із хребтом у дітей молодшої вікової групи по всьому світу.  За результатами трирічного дослідження, що проводилося на території десяти країн Східної Європи, найгірша ситуація зі сколіозом зафіксована в Україні. Тут проблеми зі спиною ортопеди виявили у 23 % дітей (при цьому більше третини обстежених потребують спеціалізованих методик лікування). Сколіоз- це захворювання опорно-рухового апарату, яке характеризується викривленням хребта у фронтальній (боковій) площині, що призводить до супутніх захворювань, зниження якості життя та інвалідності. На початковій стадії він непомітний і розвивається здебільшого від 10 до 15 років. Основною причиною сколіозу є невідповідність розвитку м’язових та кісткових тканин у підлітковому віці, коли кістковий скелет швидко витягується, а м’язові тканини не встигають створити підтримуючий корсет. Сколіоз виявляють у 80% школярів та навіть дошкільнят. Найчастіше він зустрічається в період швидкого зростання дитини – у віці від 5 до 8 років та від 11 до 14 років.
19 Червня, 2023 р., 16:01
а сьогодні, за інформацією Міністерства освіти та науки України, 1 331 938 учнів здобувають освіту очно, а 1 454 702 – навчаються онлайн, а ще 1 213 751 – навчаються в змішаному форматі. У зв'язку з чим переважна частина дітей в Україні здобуває освіту дистанційно, що пов’язано з недостатньою кількістю бомбосховищ та/або укриттів, зокрема з 28 199 навчальних закладів в Україні, укриття наявні лише у 19 167 закладах, тобто у майже 68%.
16 Червня, 2023 р., 15:38
Група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових інфекцій, включає такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз, гострий гастроентерит, гострий ентероколіт, харчові токсикоінфекції, стафілококові отруєння. Ці хвороби є одними з найбільш поширених в світі. Кишкові інфекції часто зустрічаються у всіх країнах. Захворюваність залежить від соціально-економічних, кліматичних умов в країні, а також рівня розвитку медицини (ці фактори мають значення для прийняття профілактичних заходів). Спільними для цих інфекцій є механізм зараження і прояви захворювання, а також заходи профілактики.  Дизентерія — це гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту. Хворі на дизентерію заразні з першого дня хвороби, а нерідко і з кінця інкубаційного періоду, який, як правило, не перевищує тиждень. За збудником розрізняють амебну і бактеріальну дизентерію. Амебну дизентерію (амебіаз, амебний коліт) викликають амеби Entamoeba histolytica. Збудником бактеріальної дизентерії є паличкоподібні бактерії, що належать до роду шигел (Shigella). За тяжкістю перебігу дизентерії виділяються легку, середньотяжку і важку форми захворювання. Залежно від ураженого відділу шлунково-кишкового тракту існує три види дизентерії: - гастроентероколітична (переважно вражає слизові оболонки шлунку, тонкого і товстого кишечника); - гастроентерична (вражає переважно шлунок і тонкий кишечник); - колітична (вражає, головним чином, товстий кишечник). Джерелами збудника дизентерії є хворі люди та бактеріоносії (люди, у чий організм потрапив збудник інфекції, але на здоров'я яких це не вплинуло, тому що імунна система адаптувалася до збудника). Дизентерія передається: - контактно-побутовим шляхом (за недотримання правил особистої гігієни); - через їжу і воду (за наявності в них хвороботворних бактерій). Найчастіше (у 60% випадків) дизентерія трапляється у дітей до 5 років. Водночас шигельоз у дітей протікає складніше, ніж у дорослих. До основних симптомів дизентерії належать: -нудота; -блювота; -діарея; -підвищена температура тіла; -зневоднення організму; -біль у животі; -слабкість; -відсутність апетиту; -здуття живота; - часта дефекація. За легкої формі дизентерії спостерігається розлад шлунка, частий рідкий стул і незначна інтоксикація організму. Середньоважка форма шигельозу зазвичай характеризується підвищенням температури тіла, помірною інтоксикацією організму, різкими болями внизу живота і частим рідким стулом з кров'яними прожилками. Симптомами важкої форми дизентерії є озноб, нудота, блювота,
14 Червня, 2023 р., 16:58
ХОЛЕРА
14 Червня, 2023 р., 15:52
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів. Симптоми холери Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі. Характерні симптоми холери:  частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;  через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;  загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;  холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);  шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);  задишка, різка слабкість. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря! Профілактика холери Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:  не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь