Загвіздянська сільська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новини

09 Травня, 2023 р., 10:21
Весняної пори на полицях магазинів та на ринках з'являється все більше апетитних овочів, якими так хочеться поласувати. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами з великим вмістом вітамінів, яких дуже бракує нашому організму, але тут нас чекає небезпека. Полягає вона у тому, що разом з вітамінами ми можемо споживати небезпечні нітрати. Вони містяться майже у всіх овочах, але в ранніх і, особливо в тепличних, їх у 1,5-2 рази більше. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках, найменше - в цибулі, перці, баклажанах,зеленому горошку. Нітрати – солі азотної кислоти, які застосовуються в якості добрив, так звана селітра. Вони забезпечують ріст рослин, але надмірна їх кількість шкодить здоров'ю людини. Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами, йододефіциту, пониження кров'яного тиску, навіть спровокувати появу злоякісних пухлин. Як же розпізнати цього таємного «ворога» і знешкодити його до того моменту, поки він не здійснив свій нищівний удар по здоров'ю?
05 Травня, 2023 р., 13:19
Гігієна рук - один із важливих елементів у комплексі заходів, які проводяться з метою усунення забруднення, поту, бактерій та інших мікроорганізмів. Чисті руки – запорука здорового життя!
05 Травня, 2023 р., 10:03
Дисбактеріоз зазвичай не самостійна хвороба, а прояв інших захворювань і розбалансування в організмі. При впливі зовнішніх факторів склад мікроорганізмів може змінитися: корисних бактерій стає менше, а шкідливих більше. Такий стан і називається дисбактеріоз. Цей стан може супроводжувати гастрит, панкреатит та інші хвороби органів травлення. Найбільш частою причиною дисбактеріозу є необґрунтоване лікування або зловживання антибактеріальними та іншими медпрепаратами (антибіотики, сульфаніламіди і т.д). Як проявляється дисбактеріоз у дитини? Порушення роботи кишківника може виникнути ще до появи добре виражених клінічних симптомів. Це можуть бути короткочасні коліки у животі, метеоризм, гурчання, закрепи чи навпаки рідкі випорожнення тощо. Все це вказує на негативні зміни в організмі дитини, і як наслідок, зниження імунобіологічного захисту організму. Хронічна інтоксикація, яка може виникати при дисбактеріозі, робить дитячий організм ослабленим перед різними інфекційними захворюваннями, сприяє розвитку ускладнень. Саме тому дуже важливо, щоб діти вживали кисломолочні продукти в якості профілактики розладу мікрофлори, оскільки вони мають пробіотичні властивості .  Дисбактеріоз у дітей до року характеризується такими клінічними проявами, як зригування або блювота, може бути неприємний запах з ротової порожнини, уповільнення темпів збільшення ваги або взагалі її зниження, порушення сну, малюк стає плаксивим та нервовим. Випорожнення стають сильними, рідкими, можуть бути з піною, білими грудочками чи зеленуватого кольору, можуть мати різкий неприємний запах кислоти чи гнилі.  У дітей старшого віку дисбактеріоз може проявлятися закрепами чи рідкими й частими випорожненнями, може бути чередування цих станів. Коліки та болі в шлунку, зниження апетиту, нудота, відрижка та гіркота у роті, біль внизу живота, що зменшується при відходженні газів – можливі скарги дітей .             Як відновити мікрофлору кишечника у дитини? Дати відповідь на це питання намагаються багато спеціалістів, оскільки важливість впливу мікрофлори на функціонування організму в цілому важко переоцінити. Можна виділити комплекс заходів, спрямованих на коригування складу мікрофлори та її нормалізації:
05 Травня, 2023 р., 09:45
8 травня – Міжнародний день меланоми. Меланома - найсерйозніший тип раку шкіри, що розвивається в клітинах (меланоцитах), які виробляють меланін — пігмент, який надає шкірі колір. За даними ВООЗ, кількість уперше зареєстрованих випадків цього захворювання щороку збільшується та прогнозовано зросте на 25% протягом найближчих 10 років. Щорічно у світі меланома забирає життя близько 48 тисяч осіб. В Україні через меланому кожного року помирає близько тисячі осіб, понад 12% з яких - на першому році захворювання. Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є одним із найбільш поширених видів онкологічних захворювань в Україні. Меланома може розвиватися в будь-якому місці тіла. Найчастіше вона розвивається на ділянках, які були під впливом сонця, таких як спина, ноги, руки та обличчя. Меланома також може розвинутися в тих ділянках тіла, які майже не піддаються впливу сонця, наприклад, між пальцями ніг і на долонях, підошвах, шкірі голови або геніталіях. Їх іноді називають прихованими меланомами, оскільки вони виникають у місцях, де більшість людей не подумає перевірити.  Меланоми в ротовій порожнині, травному тракті, сечовивідних шляхах або піхві розвиваються на слизовій оболонці. Меланома ока, яку також називають очною меланомою, найчастіше виникає під склерою. Причина розвитку меланом остаточно не встановлена. Першими ознаками та симптомами меланоми часто є: - Зміна наявної родимки; - Поява нового пігментованого або незвичного на вигляд новоутворення на шкірі; Меланома не завжди починається як родимка. Вона також може виникнути на шкірі, яка виглядає нормально.
03 Травня, 2023 р., 14:42
Саме зараз триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, повинні бути дуже обережними, так як можуть стати жертвою нападу кліщів. Щороку в Україні фіксують півтори тисячі випадків зараження на кліщовий бореліоз – хворобу Лайма. Проте за даними ВООЗ ця цифра занижена в 5-10 разів. Адже люди не звертаються вчасно за допомогою та не діагностують хворобу. Хвороба Лайма – одна із найпопулярніших інфекцій, які передаються людям і тваринам від членистоногих. Збудником інфекції є борелії – різновид звивистих бактерій-спірохет, переносниками яких є кліщі. Хвороба уражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. У зв’язку з тим, що специфіка поширення хвороби Лайма володіє певною схожістю з поширенням іншого небезпечного захворювання – кліщового енцефаліту, зустрічаються випадки змішаної інфекції. Хвороба Лайма з’явилася порівняно недавно, однак, за темпами поширення вона на другому місці після СНІДу. За своїм географічним поширенням вона зустрічається практично повсюдно, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільними від кліщів є лише хвойні ліси, позаяк фітонциди хвої діють на них згубно. Патологія переважно поширюється серед кліщів роду Ixodes, а вираженість симптоматики бореліозу залежить від пори року і виду бактерій спірохет, якими заражений паразит. Найчастіше бореліозом хворіють після укусу хворого кліща. Однак, причиною зараження можуть бути й інші фактори:  вживання необроблених молочних продуктів від заражених тварин;  вживання м’яса інфікованих тварин;  через укус зараженої тварини (кішка, собака, пацюк тощо);  передача спірохет дитині від матері в утробі або через молоко. Особливість хвороби Лайма полягає в тому, що до неї погано виробляється імунітет. Вилікувавшись від бореліозу, людина може заразитися ним вже через кілька днів після повторного укусу. Оскільки спірохети локалізуються здебільшого у шлунку кліща, зараження може відбутися далеко не відразу. Саме тому так важливо правильно і своєчасно видалити кліща зі шкіри. Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби починаються лише через кілька днів або навіть через місяць.  Симптоми схожі на звичайну застуду, що може ускладнити встановлення причини захворювання: почервоніння і запалення місця укусу, свербіж; гарячка; головні болі; біль в м’язах; втома; шкірний висип; алергічні реакції; аритмія. За відсутності своєчасної лікарської допомоги хвороба активно прогресує і викликає серйозні порушення в нервовій, серцево-судинній системі і опорно- руховому апараті. На ранніх стадіях хвороба Лайма виліковна, але в запущеній формі призводить до неминучої інвалідності або навіть смерті. Інфікована людина незаразна для інших людей.
03 Травня, 2023 р., 11:17
Фізична культура є важливим засобом гармонійного розвитку людини та головним чинником фізичного здоров'я людини. Повноцінна рухова активність  є невід'ємною частиною здорового способу життя, що впливає практично на всі сторони життєдіяльності людини та організму в цілому. Систематичне фізичне тренування компенсує рухову недостатність, задовольняє природну потребу людини в руховій активності, сприяє зміцненню здоров'я. Користь рухової активності для фізичного благополуччя: фізична активність робить нас сильними, наповнює енергією, покращує статуру, координацію рухів і швидкість реакції. Вона тренує м’язи ( зокрема й серце), зміцнює кістки, стимулює обмін речовин, допомагає підтримувати ідеальну масу тіла, зменшує ризик виникнення захворювань. Регулярні тренування поліпшують показники роботи багатьох органів і систем, зокрема:  серцево-судинної системи — завдяки тому, що треноване серце менше «зношується» і забезпечує ефективне постачання кисню та поживних речовин до кожної клітини організму;  респіраторної системи — завдяки тому, що під час фізичних навантажень збільшується ємність легень і тренуються м’язи, які беруть участь у процесі дихання (треновані спортсмени менше страждають від задишки при фізичних навантаженнях);  скелета — завдяки тому, що фізичні вправи сприяють збільшенню щільності кісткової тканини та еластичності зв’язок. У поєднанні з повноцінним харчуванням це найкраща профілактика остеопорозу, який виникає через вимивання кальцію з кісток і загрожує складними переломами;  ендокринної системи — завдяки тому, що рухова активність пришвидшує обмін речовин, запобігає ожирінню і діабету;  нервової системи — завдяки тому, що регулярні тренування поліпшують координацію рухів і швидкість реакції, що особливо важливо для тих, хто водить автомобіль чи в майбутньому хоче стати водієм. Користь рухової активності для психологічного благополуччя: * Заняття спортом гартують волю, вчать досягати успіху в спорті й у навчанні. Завдяки насиченню крові киснем поліпшується робота мозку. * Спортивні змагання вчать гідно переживати успіхи й поразки. Спортивні досягнення здатні суттєво підвищити самооцінку людини. * Вправи на розтяжку (наприклад, заняття йогою) розслаблюють, знімають психологічне напруження, тривогу. Інтенсивні вправи допомагають упоратися з такими сильними емоціями, як, наприклад, гнів. І найважливіше тепер: під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу — кортизолу. І, навпаки, виділяється ендорфін — гормон щастя. Саме тому зараз рухатися дуже важливо для вашого психологічного стану, для нормального самопочуття та позитивного настрою.
03 Квітня, 2023 р., 15:25
На російсько - українській війні загинув головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді, спорту та соціальної роботи Загвіздянської сільської ради ДЖУС Юрій Ярославович (20.04.1990 - 01.04.2023).
15 Березня, 2023 р., 16:23
Відповідно до вимог Законів України “Про охорону природнього навколишнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію Карпатського округу  та з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, особливо тих видів рослин, які занесені до Червоної книги України,  Загвіздянська сільська рада повідомляє: 
10 Березня, 2023 р., 15:30
У навчанні беруть участь мобілізовані громадяни, військовослужбовці за контрактом та добровольці, які прибули по програмі «Гвардія наступу». 
10 Березня, 2023 р., 15:28
Бійці новоствореної об’єднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють» після завершення етапів конкурсного відбору проходять навчання з домедичної медицини, вогневої та тактичної підготовки.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора