Новини
28 Червня, 2023 р., 15:36
Сальмонельоз – це гостре кишкове захворювання, яке перебігає у вигляді
гастроентериту або гастроентероколіту. Актуальність сальмонельозу
зумовлена значним його поширенням, частими спалахами, високою
захворюваністю поміж дітей молодшого віку. У більшості країн світу
спостерігається стійка тенденція до зростання захворюваності на сальмонельоз.
Він відноситься до однієї з найважчих кишкових захворювань.
Щороку в Україні реєструється десятки тисяч кишкових захворювань,
спричинених сальмонелою.
Сальмонели, як і решта збудників кишкових інфекцій, можна побачити
лише під мікроскопом. Мають вони вигляд палички, дуже стійкі у зовнішньому
середовищі та харчових продуктах. У кисломолочних продуктах за
температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за
кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику – у сирах – від 7 до 13
місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9
місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних
продуктів не гарантує від зараження, оскільки в копченому м’ясі із 12-19%
вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.
Здатність сальмонел виживати тривалий час у продуктах, а за сприятливих
умов і інтенсивно розмножуватися в них, визначає важливу роль харчових
продуктів як фактора передачі збудника сальмонельозу. А здатність зберігатися
в об’єктах зовнішнього середовища, грунті створює можливість зараження
побутовим шляхом.
Як виникає зараження?
Джерел сальмонельозної інфекції надзвичайно багато. У природних
умовах сальмонели зустрічаються практично у всіх видів тварин.
Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині,
домашні птахи, особливо качки, джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі
на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони становлять, якщо працюють на
харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах,
пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи
сальмонельозу. Потрапляючи до організму людини, сальмонели
розмножуються у тонкій кишці.
Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від
декількох годин до 2-3 діб, максимально – 7 діб.
Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних
продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних
продуктів, овочів та фруктів.
Основні прояви хвороби: загальна слабкість, пронос, біль у животі,
підвищення температури, можуть спостерігатися судоми гомілкових м’язів, що
часто призводить до розвитку інфекційно – токсичного шоку.
28 Червня, 2023 р., 11:19
Національна соціальна сервісна служба спільно з Центр демократії та верховенства права розробили зразки договорів, які стосуються провадження волонтерської діяльності. Перший стосується укладання договору між волонтером та організацією, яка залучає волонтерів до своєї діяльності (http://surl.li/ihhmm), інший - між організацією, що залучає волонтерів, та органом державної влади або місцевим самоврядуванням (http://surl.li/ihhms).
22 Червня, 2023 р., 10:36
Міжнародний день боротьби зі сколіозом відзначається у всьому світі з
ініціативи Асоціації сколіозу Великої Британії з 2013 року. Мета – об’єднати
людей для боротьби з недугою і допомогти тим, хто вже страждає на сколіоз. Ці
червневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
За даними Східно-Європейської асоціації ортопедів, в Україні
спостерігається страшна статистика дитячого сколіозу. Останні
дослідження вказують на стрімке зростання проблем із хребтом у
дітей молодшої вікової групи по всьому світу. За результатами трирічного
дослідження, що проводилося на території десяти країн Східної Європи,
найгірша ситуація зі сколіозом зафіксована в Україні. Тут проблеми зі спиною
ортопеди виявили у 23 % дітей (при цьому більше третини обстежених
потребують спеціалізованих методик лікування).
Сколіоз- це захворювання опорно-рухового апарату, яке
характеризується викривленням хребта у фронтальній (боковій) площині, що
призводить до супутніх захворювань, зниження якості життя та інвалідності.
На початковій стадії він непомітний і розвивається здебільшого від 10 до
15 років. Основною причиною сколіозу є невідповідність розвитку м’язових та
кісткових тканин у підлітковому віці, коли кістковий скелет швидко
витягується, а м’язові тканини не встигають створити підтримуючий корсет.
Сколіоз виявляють у 80% школярів та навіть дошкільнят. Найчастіше
він зустрічається в період швидкого зростання дитини – у віці від 5 до 8 років
та від 11 до 14 років.
19 Червня, 2023 р., 16:01
а сьогодні, за інформацією Міністерства освіти та науки України, 1 331 938 учнів здобувають освіту очно, а 1 454 702 – навчаються онлайн, а ще 1 213 751 – навчаються в змішаному форматі. У зв'язку з чим переважна частина дітей в Україні здобуває освіту дистанційно, що пов’язано з недостатньою кількістю бомбосховищ та/або укриттів, зокрема з 28 199 навчальних закладів в Україні, укриття наявні лише у 19 167 закладах, тобто у майже 68%.
16 Червня, 2023 р., 15:38
Група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових
інфекцій, включає такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіоз,
гострий гастроентерит, гострий ентероколіт, харчові токсикоінфекції,
стафілококові отруєння. Ці хвороби є одними з найбільш поширених в світі.
Кишкові інфекції часто зустрічаються у всіх країнах. Захворюваність залежить
від соціально-економічних, кліматичних умов в країні, а також рівня розвитку
медицини (ці фактори мають значення для прийняття профілактичних заходів).
Спільними для цих інфекцій є механізм зараження і прояви захворювання, а
також заходи профілактики.
Дизентерія — це гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням
шлунково-кишкового тракту. Хворі на дизентерію заразні з першого дня
хвороби, а нерідко і з кінця інкубаційного періоду, який, як правило, не
перевищує тиждень.
За збудником розрізняють амебну і бактеріальну дизентерію. Амебну
дизентерію (амебіаз, амебний коліт) викликають амеби Entamoeba histolytica.
Збудником бактеріальної дизентерії є паличкоподібні бактерії, що належать до
роду шигел (Shigella).
За тяжкістю перебігу дизентерії виділяються легку, середньотяжку і важку
форми захворювання. Залежно від ураженого відділу шлунково-кишкового
тракту існує три види дизентерії:
- гастроентероколітична (переважно вражає слизові оболонки шлунку,
тонкого і товстого кишечника);
- гастроентерична (вражає переважно шлунок і тонкий кишечник);
- колітична (вражає, головним чином, товстий кишечник).
Джерелами збудника дизентерії є хворі люди та бактеріоносії (люди, у чий
організм потрапив збудник інфекції, але на здоров'я яких це не вплинуло, тому
що імунна система адаптувалася до збудника).
Дизентерія передається:
- контактно-побутовим шляхом (за недотримання правил особистої
гігієни);
- через їжу і воду (за наявності в них хвороботворних бактерій).
Найчастіше (у 60% випадків) дизентерія трапляється у дітей до 5 років.
Водночас шигельоз у дітей протікає складніше, ніж у дорослих.
До основних симптомів дизентерії належать:
-нудота; -блювота; -діарея; -підвищена температура тіла; -зневоднення
організму; -біль у животі; -слабкість; -відсутність апетиту; -здуття живота; -
часта дефекація.
За легкої формі дизентерії спостерігається розлад шлунка, частий рідкий стул і
незначна інтоксикація організму. Середньоважка форма шигельозу зазвичай
характеризується підвищенням температури тіла, помірною інтоксикацією
організму, різкими болями внизу живота і частим рідким стулом з кров'яними
прожилками. Симптомами важкої форми дизентерії є озноб, нудота, блювота,
14 Червня, 2023 р., 15:52
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових
продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера
передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при
вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при
побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай,
починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у
харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні
плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких
температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих
річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний
вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого
сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато
рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення
крові і зневоднення організму;
через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все
- починаючи з литкових м'язів;
загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються
нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється,
а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
задишка, різка слабкість.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших
симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;